Letöltendőre ítélték George Copost

Adócsalásért négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék az úgynevezett lottóperben George Copos üzletembert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

GeorgeCopos
George Copos
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 25., 12:40
0 hozzászólás. 

Copos 2004 és 2006 között kis- és középvállalkozásokért felelős államminiszter (miniszterelnök-helyettes) volt a Tăriceanu-kormányban.

A vád szerint Copos kibújt adókötelezettségei teljesítése elől, és több mint egymillió eurónyi kárt okozott az államnak, amikor 2004-ben az általa birtokolt Ana Electronic áruházlánc 38 üzlethelyiséget adott el a román állami lottótárságnak. A perben a lottótársaság akkori vezetőit is letöltendő börtönbüntetéssel sújtották. Az elítélteket az adóhatóságnak okozott kár megfizetésére kötelezte a bíróság.

Copos a korrupcióért tízéves börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás által alapított, ma is kormányon lévő Konzervatív Párt (PC) - akkori nevén Román Humanista Párt (PUR) - színeiben vállalt kormányzati szerepet 2004-ben.

Copos jelenleg is börtönben ül, mert a bukaresti Rapid futballcsapat volt tulajdonosaként márciusban három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték adócsalásért. Egyike volt annak a nyolc közismert román futballvezetőnek, akik azért kerültek börtönbe, mert 1999 és 2005 között másfél millió dollárral károsították meg az államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldre szerződtetésekor elhallgatták az üzletek valós értékét.

Copos ellen, akinek a vagyonát néhány éve még 200 millió euróra becsülték, egy harmadik per is folyamatban van: ebben még első fokon sem született ítélet.

A sajtó által Második lottóper néven emlegetett ügyben a tőkepiac manipulálásával vádolja a politikus-üzletembert a korrupcióellenes ügyészség.

A joggyakorlat szerint a Copos elleni ítéleteket összevonva összbüntetést állapít majd meg a bíróság, amely várhatóan nem lesz kisebb, mint a súlyosabbik - vagyis a mostani négyéves - szabadságvesztés.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."