Antal Árpád rendezné a román-magyar viszonyt

Új megegyezést sürget a többség és kisebbség között Sepsiszentgyörgy polgármestere.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

AntalArpad-uh
Antal Árpád
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 26., 07:31
0 hozzászólás. 

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint új megegyezésre van szükség a román többség és a magyar kisebbség között, s azt szerinte csakis egy új alkotmány szentesíthet.

Az autonómiatörekvések Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belüli egyik ideológusának és hangadójának számító politikus egy csütörtöki sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját a román-magyar viszony rendezéséről.

Álláspontja szerint az RMDSZ-t az különbözteti meg a hasonló támogatottságú román pártoktól, hogy a szövetség egy egész nemzeti közösséget képvisel.

"Egy nemzeti közösség pedig nem lehet ellenzékben a román állammal szemben. Nem akarom azt mondani, hogy a magyarság képviselőinek mindig kormányon kell lenniük, de meg kell találni azokat a megoldásokat, amelyek által a közösség maga rendezheti az ügyeit. (...) Vagy folytonosan kormányon kell tartani képviselőit, hogy megoldhassák a gondjaikat, bár ez kormányzati pozícióból sem mindig sikerül, vagy autonómiát kell biztosítani a közösség számára, hogy a központi kormányzatban való állandó részvétel nélkül rendezhesse az ügyeit" - idézte az Agerpres Antal Árpádot.

Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy vélte, Romániának új alkotmányra van szüksége, amelyik újrafogalmazza a román állam és a magyar nemzeti közösség viszonyát.

"Olyan alkotmányra gondolok, amely szintén egységes, szuverén és oszthatatlan államként határozza meg Romániát" - jelentette ki a polgármester, aki csupán a nemzetállami jelleget hagyná ki Románia jelenlegi önmeghatározásából.

Antal Árpád hozzátette, az állam "nagyon szuverén akkor, amikor egy kisebbséget kell szájba verni", de korántsem olyan határozott, amikor az erősekkel, például a Nemzetközi Valutaalappal szemben kellene érvényesítenie az érdekeit.

A politikus szerint ha a román és a magyar közösség nem jut megegyezésre, viszálykodásukból mindig mások fognak hasznot húzni, mégpedig olyanok, akiknek sem a magyarok, sem a románok jóléte nem fontos.

"Ha a többség továbbra is semmibe veszi a magyar közösséget, cinikusan viszonyul hozzá, azon sem Románia, sem a románok, sem a magyarok nem nyernek" - nyomatékosította Antal Árpád.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."