Erőszakos tévék és műsorok

A legfrissebb felmérések, melyet a CNA (Országos Audiovizuális Tanács) és az UNICEF végzett, kimutatja, hogy bizony jócskán jut erőszak a képernyőre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

CNAjo
CNAjo
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 16., 12:26
1 hozzászólás. 


A fentebb említett két szervezet tanulmánya 2009. január 5. és 11. között készült és 11 tévéadó 348 óra és 15 percnyi adását vizsgálta. Ennek értelmében az OTV tulajdonosának beszélgető-műsora, a Pro Tv híradója és a Cartoon Network rajzfilmjei a legerőszakosabb műsorok országunk kínálatában.

A szórakoztató kategóriában az Antenna 3 În gura presei (A sajtó szájában) című műsor vezet, már ami az erősszakosságot illeti. Egy óra ilyen műsor 12,6 perce az agresszió különböző formáiról szól. A beszélgetős tévés produkciók ásza az OTV Dan Diaconescu Direct (Dan Diaconescu Élő) című műsora, amelynek egy órányi adásidejének 36 százaléka erőszakos jeleneteket tartalmaz. Ezek hosszúságát tekintve is az OTV-t illeti a nem túl előkelő első hely, ugyanis itt átlagosan 59 másodpercig tartanak az ilyen jellegű jelenetek.

CNAjo
Az erőszak aránya egy óra műsorban (százalékban)

Románia híradásait is górcső alá vették, az itt felállított toplistán a Pro Tv hírműsora számít a legagresszívebbnek. Ebben 16,6 agressziót tartalmazó hírrel találkozhatunk. A Prima Tv és az Antenna 1 híradója a második, illetve a harmadik helyre „csúszott” vissza.

Rajzfilmek tekintetében sem jobb a helyzet. A 11 adó között vizsgálták a Cartoon Network, a Jetix és a Minimax adásait is. A három gyerekeknek szóló adó a 348 óra és 15 percnyi adás alatt 2005 erőszakos képsort találtak a tanulmányozók. A sort 852 erőszakos cselekedettel a Jetix vezeti, ezt követi a Cartoon Network (815) és a Minimax (338). Mindezek ellenére a Cartoon Network a legagresszívabb a CNA szerint, mivel itt a legnagyobb egy műsoron belül az erőszak aránya (13,3 százalék) és a leghosszabbnak számítanak az erőszakos jelenetek is (átlagosan 15 perc). Ezt persze cáfolja a Cartoon Network tulajdonosa, a Turner cég képviselője, aki szerint az ők műsoraikat rendszeresen vizsgálja a Ofcom (nagy britanniai audiovizuális tanács Kommunikációs Hivatala), és persze semmi baj nincs ezekkel.

Magyarországon is hasonló a helyzet. Az ORTT (Országos Rádió és Televízió Testület) 223 hírműsor közül az RTL Klub híradóját találta a legagresszívebbnek, ami a TV2 Tények című hírműsortól vette át a stafétát. Ez utóbbi több évig vezette a nem túl előnyős listát. A legjobb délutáni nézettségi mutatókkal rendelkező Mónika Show és a Joshi Barat egyben a legagresszívebb televíziós műsorok, habár szeptembertől ezekből kivágták az erőszakos jeleneteket, illetve kisípolták a káromkodásokat.

Forrás: ÚMSZ


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
peterka
2010-03-17 05:05:21
Hm?
en ertem a cikket, de mit jelent a cikk cime? MIt jelent hogy eroszakos teve? Meg a musort megertem, de szegeny teve bantott valaha valakit? Szerintem teve csatornara es teve musorra gondoltatok.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."