Sztrájkra készül a tanügy

Tiltakozó akciókat, az osztályozás megszűntetését és figyelmeztető sztrájkot is kilátásba helyeztek a tanügyi káderek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tiltakozas
tiltakozas
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 22., 08:44
0 hozzászólás. 


Mint arról már korábban beszámoltunk, a tanügyben dolgozók tiltakozásokra készülnek az új, egységes bértörvény, valamint az idén ősszel várható nagymértékű leépítések ellen. Megyénk oktatói is kiveszik részüket az akciókból, Csík környékén például a mai nap 1524 tanár és tanárnő kezdett japán sztrájkba, vagyis karjukon fehér szalagot viselve álltak munkába.

Kocs Ilonától, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Hargita megyei vezetőjétől tudtuk meg a mi régiónkban tervezett lépéseket: a menetrend szerint előbb a tanintézmények vezetőihez juttatnak el figyelmezetéseket, majd március 24-25-én a polgármesteri hivatalokhoz nyújtanak be hivatalos panaszt. A következő lépésben a Tanügyminisztérium épülete előtt tartandó tiltakozásokon képviseli majd megyénket 20 tanár, egymást váltva, de már holnap, azaz 23-án is megy Bukarestbe négy udvarhelyi tanár, akik részt vesznek az ottani tüntetésen. Ezután a bukaresti gyűlésekre küldenek 100 udvarhelyi tanárt, akik gyergyói, keresztúri és alcsíki kollégáikkal közösen látogatnak el a fővárosba május 1. és 15. között. Amennyiben ez sem lesz elég akaratuk érvényesítéséhez, a hónap második felére figyelmeztető sztrájkkal készülnek, amit szükség esetén általános sztrájk követ.

tiltakozas

Csütörtök délután egyébként a négy tanügyis szakszervezet – a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége, az Országos Tanügyi Szövetség, a Spiru Haret és az Alma Mater Szakszervezet – egyezséget kötöttek, miszerint március 25-re figyelmeztető nagygyűlést hívnak össze, április 22-én pedig egynapos sztrájk következik. Emellett egyezségük szerint mától már nem osztályoznak a tanárok, így veszélybe kerül az év végi lezárás és esetlegesen a vizsgák is.

A szakszervezetis vezetőtől megtudtuk, főbb követeléseik közé tartozik elmaradt jussuk kifizetése és a tanítási órák számának reális kialakítása is. Kocs elmondta, az új tanügyi törvénytervezetnek vannak jó pontjai is, amelyek megvalósítására már 20 éve várnak, ám ezeket ésszel kell végrehajtani. A tanórákkal kapcsolatosan kifejtette, megoldható, hogy az elemis gyerekek számára csak 13 óráig folyjon az oktatás, ám ezután – divatos szóval élve – „after school” tevékenységekkel kell őket a tanintézményben marasztalni. Eszerint a kisdiákok az iskolában ebédelhetnének órák után, majd a délutáni tanulást is lejárathatnák, így a szülők is biztonságban tudhatnák gyereküket.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."