Gyulafehérváron ünnepelt Johannis

Klaus Johannis megválasztott elnök beszédében a társadalom tagjai közötti bizalom erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-3
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 02., 10:21
1 hozzászólás. 

Johannis hangsúlyozta, hogy Romániának olyan nemzeti célokra van szüksége, mint pozíciójának erősítése Európában, a régiók közötti különbségek csökkentése, Európához való csatlakozása az infrastrukturális hálózaton keresztül, az oktatás színvonalának javítása és a közintézmények megreformálása.

Románia ezen a napon ünnepli az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlést, amelyen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és Románia egyesülését. Johannis emlékeztetett, hogy négy év múlva a századik évfordulóját ünneplik ennek a történelmi pillanatnak, és a centenárium szükségessé teszi a nemzeti célok követését.

A teljesítésükhöz mindenekelőtt a bizalom újrafelfedezése szükséges - mondta Klaus Iohannis, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

"Az állandó gyanakvás, a kétely, a félelem és a bizonytalanság eltávolítottak egymástól, azt tették, hogy ellenfelet lássunk abban, aki partner lehetett volna, távol maradtunk, holott aktívan részt vehettünk volna, tartózkodóvá tettek, miközben építhettünk volna, egyedül dolgoztunk, s közben csapatban dolgozhattunk volna" - hangoztatta a szónok.

A megválasztott államelnök a pártoknak is üzent. Kijelentette, hogy a politikai csatározásokon túl minden politikai erőnek az a kötelessége, hogy a nemzeti célokat kövesse. "A személyes célok nem kerekedhetnek felül a közös célokon" - hangoztatta. Hozzátette: az állampolgárokkal együtt ismét fel akarja fedezni a nemzeti egység gondolatát.

Gyulafehérváron az idén katonai parádét is tartottak, amit általában csak Bukarestben szerveznek meg.

A fővárosban is megtartották a felvonulást, amelyen Traian Băsescu hivatalában lévő államfő vett részt.

Sepsiszentgyörgyön az Új Jobboldal nevű, szélsőségesen nacionalista román szervezet tartott felvonulást, amelyen - a maszol.ro erdélyi hírportál tudósítása szerint - magyarellenes rigmusok is elhangzottak.

Romániát számos külföldi politikus köszöntötte ebből az alkalomból. Ilyen köszöntő üzenetet küldött többek között John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Barack Obama amerikai elnök üdvözletét tolmácsolta.

Kerry kifejtette, hogy 96 évvel ezelőtt a román nép olyan demokráciát alapított, amely valamennyi nemzetiségnek és vallásnak egyenjogúságot szavatolt, védte a sajtószabadságot, a szabad véleménynyilvánítást és szabad társuláshoz való jogot.

"Tisztelettel üdvözöljük azokat a vezetőket, akik ma is ezeket az alapvető értékeket védik, illetve a demokráciát, a jogállamiságot és a nemzeti sokszínűséget erősítik" - olvasható az amerikai külügyminiszter üzenetében.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csoki85
2014-12-15 22:14:41
dec1
nagy mamlasz szoveg a ven Kerry ba dumaja,elteti a hatterhatalmi szerveket ezzel a dumajaval elarulva a szabadkomuves kotodeset,garantalva minden jog - allamisag meg egyeb semmi dumak. PFFFFFFFFFFF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."