Bűncselekmény lehet az idegen zászlók kitűzése

Bűncselekmények minősítené és 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntetné a más államok zászlóinak "szabálytalan" kitűzését Romániában egy törvénytervezet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SzekelyZaszlo-udvarhely
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 03., 08:55
0 hozzászólás. 

A tervezetet hallgatólagosan (vita nélkül) elfogadottnak nyilvánítottak a szenátusban - közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

A törvényeket a parlament mindkét kamarájának el kell fogadnia. A jogalkotás gyorsítása érdekében az első házban automatikusan elfogadottnak nyilvánítják a - szakbizottságok által már véleményezett - tervezeteket, ha a házszabályban megszabott határidőn belül nem tűzik napirendre azok megvitatását.

A tervezetet a jelenleg ellenzékben politizáló - a megválasztott, de még hivatalba nem lépett elnök, Klaus Johannis által vezetett - Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói terjesztették a parlament elé azt követően, hogy 2013 elején a magyarság nyílt szembeszegülését váltotta ki a Ponta-kormánynak a székely jelképek ellen indított "hadjárata".

A PNL javaslata szerint a román nemzeti jelképek használatának korlátozását 20 ezer lejig terjedő bírsággal büntetnék. A zászlókkal kapcsolatos bűncselekményt vagy kihágást a megyei prefektusok, illetve megbízottaik, a rendőrség és csendőrség állapíthatják meg. A törvény értelmezési vitáit a tervezet úgy kerülné el, hogy minden esetben prefektusi engedélyhez kötné az idegen zászlóknak a közintézményekre való kitűzését.

A hatályos jogszabályok szerint más államok lobogóit csak nemzetközi eseményeken, hivatalos ünnepeken szabad kitűzni Romániában. A nemzeti kisebbségek jelképeinek használatáról egy 2002 márciusában hozott kormányhatározat rendelkezik. "Az országos szervezetekbe, szövetségekbe vagy egyesületekbe tömörült etnikai kisebbségek sajátos akciókon használhatják saját megkülönböztető jeleiket" - olvasható a román hivatalos közlöny magyar nyelvű kiadásában.

A kétkamarás román törvényhozás feladatmegosztása szerint ebben a kérdésben a képviselőházé lesz a döntő szó. A székelyzászló-üggyel összefüggésben további három törvénytervezet szerepel még a bukaresti parlament napirendjén.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."