Băsescu: Ponta mondjon le!

Az államfő felszólította Victor Pontát, hogy mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, és a PSD elnökeként alakítson olyan kormányt, amelyben ő maga nem vesz részt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

traian basescu1
Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 05., 11:11
0 hozzászólás. 

A hivatalából három héten belül távozó elnök csütörtök esti sajtónyilatkozatában úgy vélekedett: Ponta elvesztette hitelét az Európai Unióban, és ha az ő vezetésével alakul új kormány, az az országot is hitelteleníti. Szerinte Európában senki sem hiszi el, hogy a Ponta-kabinet nem szándékosan korlátozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt abban, hogy éljen választójogával a novemberi elnökválasztáson.

Băsescu kijelentette: Európa nem felejtette el Ponta plágium-ügyét, az államfő 2012-es felfüggesztésekor elkövetett szabálytalanságokat és a kormányfő állítólagos ügynökmúltját, ezért Ponta "mérhetetlen károkat okoz Romániának", ha nem távozik sürgősen a kormány éléről.

Az államfő szerint Ponta azóta ügyködik "izgatottan" egy új kormányzati struktúra kialakításán, amióta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bejelentette, hogy távozik a kabinetből.

Băsescu megjegyezte, az RMDSZ biztosan nem azért lép ki a kormányból - ha ez egyáltalán bekövetkezik - mert a szövetség politikusai annyira érzékenyek lennének a választók által megfogalmazott üzenetre, mert szerinte "nagyon sokszor" bebizonyították, hogy ez nem érdekli őket.

Az államfő azonban nem kérdőjelezte meg, hogy a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek kellene továbbra is kormányoznia, ugyanakkor felszólította Pontát: értse meg, hogy további jelenléte a kormányban sérti Románia érdekeit.

Băsescu kimondatlanul is Victor Ponta pénteken tett kijelentésére utalt, aki azt állította: hajlandó lenne távozni a kormány éléről, ha az államfő garantálná, hogy a jelenlegi kormánykoalícióból bíz meg másvalakit kormányalakítással.

Traian Băsescu december 21-én adja át az államfői tisztséget Klaus Johannis megválasztott elnöknek.

Băsescu tíz év után távozik az elnöki hivatalból, de állítása szerint nem vonul vissza a politikai életből, hanem belép a védnökségével idén alakult Népi Mozgalom Pártba.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."