Román-magyar vitafórum indul Szentgyörgyön

A szervezők a románokat és magyarokat összekapcsoló, illetve elválasztó kérdésekről kívánnak nyilvános párbeszédet folytatni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Sepsiszentgyorgy-onkormanyzat
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 22., 18:28
0 hozzászólás. 

Vox populi (A nép hangja) címen román-magyar vitafórum indul jövő hétfőn Sepsiszentgyörgyön. A vitafórumnak a Babeş–Bolyai Tudomány¬egyetem sepsiszentgyörgyi tagozata ad otthont.

A kezdeményezők - Mădălin Guruianu helyi önkormányzati képviselő, a helyi akadémiai vitaklub vezetője és Cziprián-Kovács Loránd egyetemi tanár, megyei önkormányzati képviselő - abban reménykednek, hogy a párbeszéd által a két nép jobban megismerheti, megértheti egymást. Mindkét kezdeményező a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben politizál, de hangsúlyozták, hogy a vitafórumot civilként kezdeményezték.

A vitafórum első találkozóján két véleményformáló, Sánta Imre református lelkész és Daniel Santa, a Közösségért egyesület elnöke osztja meg tapasztalatait a szokásokról, ünnepekről, hagyományokról.

A szervezők elképzelése szerint szó esik március 15-ről, a magyar nemzeti ünnepről és december elsejéről, Románia állami ünnepéről, az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nagygyűlés napjáról, továbbá a magyar, illetve a román kultúra napjáról, a Szent György-napokról, az együtt és külön ünneplés problematikájáról.

A meghívottak negyedórás előadása után bárki azon a nyelven szólhat hozzá a témához, amelyiken akar. A kezdeményezők biztosítják a román-magyar tolmácsolást. Az elképzelés szerint minden hónap utolsó hétfőjén tartják majd a Vox populit.

Mădălin Guruianu elmondta, hogy szándékuk szerint bármilyen téma megvitatható, tabuk nincsenek, csak a civilizált vitaformához ragaszkodnak, és a személyeskedést igyekeznek kizárni.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."