Románia nem alkudozik Markó Attila kiadatásáról

Nem célszerű alkudozni arról, amit a törvények kötelező módon előírnak - jelentette ki kedden Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MarkoAttila
Markó Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 11., 08:48
0 hozzászólás. 

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem tudja, hol van Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, és csak akkor lehet tárgyalni a kiadatásáról, ha az álláspontok szigorúan a törvényen alapszanak.

"Nem tudom, hol van a képviselő, de nem hiszem, hogy célszerű alkudni arról, amit a törvény kötelező módon előír" - mondta a miniszter, aki hozzátette: bármely európai állam köteles az európai szabványok szerint eljárni, amennyiben egy másik tagállam részéről kérelem fogalmazódik meg.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Eugen Iordachescu, a Mikó-perben tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és egy másik restitúciós ügy miatt az ügyészség látókörébe került Markó Attila ügyvédje hétfőn kijelentette: védence Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi.

Az ügyvéd szerint a Markó Attila elleni jogi eljárásokat úgy értékelték, hogy azok sértették a tulajdonhoz való jogot, és ezért döntött Budapest úgy, hogy védelmet biztosít számára. Arra a kérdésre, hogy miben áll ez a védelem, kijelentette: engedélyezik számára, hogy magyar területen tartózkodjon.

A politikus kedden a maszol.ro hírportálnak elmondta, hogy kiforgatták ügyvédje szavait, hiszen nem ő áll Orbán Viktor védelme alatt, hanem Magyarország áll ki a Mikó-ügy mellett. Markó Attila szerint ezt ugyan kifejtette az ügyvéd, de kissé szerencsétlenül, ezért kiforgatták szavait.

Markó Attila őrizetbe vételét tavaly december elején hagyta jóvá a parlament az ügyészek kérésére, akik azzal gyanúsítják, a restitúciós bizottság tagjaként hivatali visszaélést követett el. A vádhatóság szerint a testület jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy a szóban forgó telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték.

Markó Attila azzal védekezett, hogy a döntést 2011. március 15-én hozta meg a testület, és ő nem vett részt ezen, mert az 1848-as szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett Brassó megyei ünnepségeken volt. Az ügyészség a bizottság tagjai ellen - Markó Attila kivételével - vádat emelt december közepén.

A politikust november végén három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, így az épület egyházi tulajdonból visszakerült a helyi önkormányzathoz.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes akkor úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány megdöbbenéssel értesült a politikus elítéléséről és az iskolaépület "újraállamosításáról".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."