Magánpraxist is engedélyeznének a közkórházakban

Az orvosok délután 3 óra után az illető kórházba beutalt fizetős betegeikkel foglalkozhatnának, szolgáltatások tarifáit szabadon alakíthatnák ki.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Korhazi-ellatas-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 12., 13:41
0 hozzászólás. 

Az egészségügyi minisztérium lehetővé tenné a közkórházakban dolgozó orvosok számára, hogy magánpraxist is folytassanak az állami intézményben a hivatalos munkaidő lejárta után - derült ki a képviselőház szakbizottsága elé került törvénytervezetből, amelyet csütörtökön ismertetett a Hotnews.ro hírportál.

Az orvosok magánvállalkozókként - jogi személyekként - kötnének szerződést a kórházzal az ott lévő felszerelések bérbevételéről, ezenfelül a pénztárnál kifizetett szolgáltatások mintegy 15 százalékát a kórház visszatartaná a fogyóeszközök ellenértékekeként.

A portál szerint még vita tárgyát képezi, hogy a fizetős egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő betegek elszámolhatnák-e kiadásaik egy részét az állami egészségbiztosító pénztárnál. A parlamenti szakbizottság tagjai állítólag hajlanak erre a megoldásra, de csak akkor, ha a törvénybe az is bekerül, hogy a közkórházakban munkát vállaló orvosok nem dolgozhatnak a magánszférában.

A kórházi rendszer krónikus orvoshiánnyal küzd, mivel az országban oklevelet szerzett orvosok jelentős része a hazai alacsony fizetések miatt inkább külföldön vállalt munkát. A parlamenti szakbizottság előtt lévő tervezet arra próbál megoldást találni, hogy a szakképzett orvosok magasabb jövedelemre tehessenek szert a közkórházakban, anélkül, hogy szolgáltatásaik árát magánklinikákon hajtsák be - a magán- és állami szektor között "sétáltatott" - betegeiktől. A szaktárca másfelől a nagyon elterjedt hálapénz visszaszorulását reméli a törvénytől.

Az Adevarul című lap internetes oldalán csütörtökön közzétett friss felmérésből az derült ki, hogy a románok több mint fele fizetett hálapénzt az utóbbi évben az állami egészségügyi szektorban - orvosoknak, nővéreknek, laboránsoknak vagy akár kapusoknak. A felmérés szerint a páciensek 37 százaléka adott pénzt vagy ajándékot az őt kezelő orvosoknak legutóbbi kórházi beutalása alkalmával.

Az orvosi kamara adatai szerint az Európai Unióban a romániai kezdő gyakorló orvosok kapják a legkisebb nettó fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A romániai szakorvosok hivatalos jövedelmének átlaga 435 euró.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."