Nem körözik a Magyarországon tartózkodó Markó Attilát

Eddig nem adtak ki európai elfogató parancsot az állítólag Magyarországon tartózkodó Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MarkoAttila1
Markó
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 17., 06:37
0 hozzászólás. 

Markó őrizetbe vételéhez tavaly decemberben hozzájárult a bukaresti képviselőház.

A külügyminiszter közleménye szerint amúgy sem tartozik a minisztérium hatáskörébe eljárni egy nemzetközi körözés alatt álló gyanúsított letartóztatása és kiadatása ügyében: ez a rendőrségre és bíróságokra tartozik. Ilyen körülmények között "nem adottak egy esetleges diplomáciai fellépés feltételei" - szögezte le a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca Bogdan Diaconu független képviselő interpellációjára válaszolt, aki azt akarta tudni: milyen lépéseket tesz a román diplomácia a "súlyos korrupciós cselekményekkel" gyanúsított, Magyarország által "bújtatott" közszereplő kiadatása érdekében.

Markó Attilát tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, most pedig egy másik restitúciós ügyben gyanúsítják visszaéléssel.

Az RMDSZ képviselője a második üggyel kapcsolatban rámutatott: egy olyan döntés miatt emeltek vádat a restitúciós testület többi tagja ellen, amelyben ő nem vett részt, hiszen azon a napon, 2011. március 15-én, a magyar nemzeti ünnep brassói rendezvényein tartózkodott. Markó érthetetlennek minősítette, miért késlekedik a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ejteni az ellene felhozott vádakat, és beismerni azt, hogy alaptalanul keverte gyanúba.

A képviselő egy decemberi blogbejegyzésben közölte, hogy a "Mikó-perben hozott igazságtalan ítélet" és "újabb alaptalan meggyanúsítása" miatt megingott a bizalma a román igazságszolgáltatásban, ezért Magyarország és az Egyesült Államok védelmét kérte.

Markó Attila ügyvédje a múlt héten egy hírtelevíziónak azt mondta: az RMDSZ-képviselő Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi. Markó Attila a maszol.ro portálnak később úgy nyilatkozott: kiforgatták ügyvédje szavait, hiszen nem ő áll Orbán Viktor védelme alatt, hanem Magyarország áll ki a Mikó-ügy mellett.

A témát azóta a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő igyekszik napirenden tartani a román médiában. Diaconu a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben szerzett parlamenti mandátumot, de tavaly az RMDSZ akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásul kilépett PSD-ből. A képviselő több magyarellenes törvény-kezdeményezés szerzője és havonta tucatnyi magyarellenes írást közöl az Adevărul című liberális lap blogrovatában.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."