Öt év letöltendőt kapott a volt ifjúsági és sportminiszter

Korrupcióért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság hétfőn Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MonicaIacobRidzi
Ő a tizenharmadik miniszter, akit lecsuknak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 17., 07:09
0 hozzászólás. 

Ridzit - aki 2009-ben fél évig volt tárcavezető - hivatali visszaélésben találták vétkesnek, mivel állítólag fiktív szolgáltatásokért, versenytárgyalás nélkül utalt ki magáncégeknek több mint félmillió eurót az államkasszából.

2009-ben az ifjúsági és sportminisztérium úgynevezett ifjúsági napokat szervezett, amelyről azt állította, hogy országos rendezvény. A szaktárca által kifizetett több mint félmillió euróból azonban valójában csak két koncertet rendeztek, a többi rendezvényhelyszínt csak azért tüntették fel a programban, hogy országos akció benyomását keltsék.

A minisztérium egyik volt tisztségviselőjét és egy üzletembert letöltendő, hét másik vádlottat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az ügyben.

A Ridzi-ügy volt az első olyan korrupciós botrány, amelyben Traian Băsescu akkori államfő pártja, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) tisztségviselőjét vádolta az ügyészség. Az elnökkel szemben álló Szociáldemokrata Párt rendszeresen azt hangoztatta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) valójában Băsescu szolgálatában áll, aki úgymond politikai leszámolásokra használja az igazságszolgáltatás feletti állítólagos befolyását.

A korabeli sajtókommentárok szerint a Ridzi-ügyben az államfő lánya is érintett lehetett. A volt ifjúsági és sportminiszter ugyanis Elena Băsescunak, az exelnök lányának közeli barátnője volt, aki 2009-ben függetlenként szerzett európai parlamenti mandátumot.

Egyes lapok azt feltételezték, hogy a korrupciós ügy során Ridzi valójában Elena Băsescu EP-választási kampányához szerzett törvénytelenül pénzt.

Az Adevărul című lap hétfői összesítése szerint Ridzi már a tizenharmadik volt kormánytag, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek, így a különböző pártokhoz tartozó, börtönviselt vagy büntetésüket töltő politikusok akár egy "árnyékkormányt" is alakíthatnának a "hűvösön".

A lap megjegyzi: további 15 - korrupciós ügyekben meggyanúsított vagy bíróság elé állított - volt miniszternek van esélye arra, hogy kiegészítse Románia "rácsok mögötti nemzeti egységkormányát".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."