Johannis: fegyverszállítmányok sosem hoztak békét

Románia nem tervezi azt, hogy fegyverekkel segítse Ukrajnát, mert a fegyverszállítmányok még sosem hoztak békét valamely konfliktusövezet számára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-4
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 20., 11:08
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis államfő egy televíziós interjúban leszögezte: ezt a lehetőséget Bukarest csak akkor fogja - partnereivel egyeztetve - fontolóra venni, ha "lényegesen rosszabbra fordulna a helyzet" Kelet-Ukrajnában.

Riporteri kérdésre válaszolva Johannis azt mondta: nem hiszi, hogy a fegyveres konfliktus elérné a román határt, de az Ukrajnában harcoló felek máris "túlságosan messzire jutottak".

Johannis megerősítette: Románia részt kíván venni az ukrán válság megoldását célzó erőfeszítésekben, és azt szeretné, hogy tiszteletben tartsák Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és nemzetközileg elismert határait.

Az elnök szerint nem kétséges, hogy Kelet-Ukrajnában "katonai beavatkozásról" van szó.

"Egyesek szakadárokról beszélnek, de - ahogy egy európai kormányfő is megjegyezte - az ott lévő tankokat nem lehetett az interneten megvásárolni. Azok a szomszédból érkeztek" - mondta Johannis, anélkül, hogy az interjúban megnevezte volna a konfliktustérséggel szomszédos Oroszországot.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e az Ukrajnában élő 400 ezres románságért, Johannis azt mondta: az ott élő románokat ugyanúgy érinti a konfliktus, mint a többségi ukránokat, vagy a magyar kisebbséget, de a rendelkezésére álló információk nem juttatták arra a következtetésre, hogy Kijev etnikai diszkriminációt alkalmazna a katonai mozgósítás során.

Románia mindazonáltal továbbra kiemelt figyelmet szentel az ukrajnai románok helyzetének és ezt a témát a március 17-én esedékes kijevi hivatalos látogatása alkalmával is fel akarja vetni - mondta a decemberben hivatalba lépett államfő.

Elődje, Traian Băsescu sokkal keményebb szavakkal bírálta Moszkvát, és több nyilatkozatában is azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a nemzetközi jogot felrúgva, erőszakkal akarja helyreállítani az egykori Szovjetuniót.

Az elnöki hivatalban történt váltáskor Johannis jelezte, nem kíván változtatni a külpolitikán, ugyanakkor a román diplomácia irányvonalát az Amerikai Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerség, illetve az ország európai uniós és NATO-tagsága határozza majd meg.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."