A bankok feltüntetik automatáikon a kezelési költséget

A fogyasztóvédelmi hatóság rendelete előírja a bankoknak, hogy a bankautomaták képernyőin feltűntessék az ügyfél által igényelt tranzakció költségeit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

bankautomata1
Megtudod, hogy mennyi a kezelési költség
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 02., 14:59
1 hozzászólás. 

A kedden életbe lépő rendelet értelmében az ügyfélnek még a művelet elvégzése előtt egyértelmű tájékoztatást kell kapnia az ATM képernyőjén arról, hogy az általa igényelt készpénzfelvételért, átutalásért, számlafizetésért, vagy bármilyen más banki szolgáltatásért mekkora díjat számol fel a bank, hogy az információ ismeretében lehetősége legyen visszakozni.

A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly ősszel elfogadott rendelete az eredetileg közvitára bocsátott változatnál lényegesen kevesebb terhet ró a pénzintézetekre. A bankszövetség elérte, hogy a kezelési költséget a bankok százalékban adhassák meg, ne kelljen kiírniuk a pontos pénzösszeget, csak annak minimális szintjét.

A fogyasztóvédelmi hatóság eredetileg arra kötelezte volna a bankokat, hogy a konkurens pénzintézetek által kibocsátott kártyák esetében is feltűntessék a kártyahasználat - olykor jelentős eltéréseket mutató - költségeit, de a rendelet végleges szövege ezt már nem írja elő. A más bank által kiadott kártya tulajdonosát az ATM-nek csak arra kell figyelmeztetnie, hogy nem saját bankja hálózatát használja, ezért számláját a két pénzintézet közötti megállapodás alapján fogják tranzakciós költségekkel terhelni.

Hasonlóképpen a bankok nyomására szabtak meg a rendeletben a tervezett kettő helyett négy hónapos hatályba lépési határidőt. A Digi 24 hírtelevízió azonban a napokban arról számolt be, hogy a négy hónap is kevés volt: a piacon jelen lévő 40 bank közül csak egy vezette be a rendelet által előírt tájékoztatást bankautomatáin. A hírforrás megjegyzi, hogy a bankok 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak, ha nem tesznek eleget a fogyasztóvédelmi előírásnak.

Romániában 46 millió bankkártyát bocsátottak ki a pénzintézetek, ezek közül 11 milliót használnak az ügyfelek.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
upehr
2015-03-02 18:01:12
Bankautomaták kezelési költsége
akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan mindenkinek legalább 4 bankszámlája van? De azt a bankok nem tudják (vagy nem is akarják) elérni, mint nyugaton, hogy pénzfelvételért, akár más bank automatájából is, online (internetes), átutalásért ne kelljen, hogy díjat fizetni? És még hírdetik, hogy minél többen használják a bankok szolgáltatásait...Ez aztán a kapitalizmus. Ezt a bankok jól meg tanulták!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."