Bízunk a DNA-ban

A megkérdezettek több mint fele (57 százalék) érdeklődéssel követi a politikusok letartóztatásáról és elítéléséről szóló híreket a médiában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

DNA-uh
Korrupcióellenes ügyészség
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 13., 13:06
0 hozzászólás. 

A felnőtt lakosság csaknem kétharmada (63 százalék) bízik a korrupcióellenes ügyészségben (DNA).

Az IRES közvélemény-kutató intézet jelentése rámutat: a megkérdezettek 49 százaléka véli úgy, hogy Románia jó irányban halad, míg 40 százalék állítja ennek ellenkezőjét.

A válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy az utóbbi hónapokban számos, korrupcióval vádolt politikust ítélt el a bíróság, illetve helyezett letartóztatásba, 93 százalékuk pedig úgy látja: a társadalomban a korrupció általánosan elterjedt jelenség.

A felmérésből kiderült: főleg az erdélyiek és bánságiak vélik úgy, hogy a korrupció elsősorban kormányzati szinten van jelen, a moldvaiak körében az átlagnál magasabb azok aránya, akik szerint a helyhatóságok is ugyanolyan korruptak, mint a központi közigazgatás.

Az IRES-jelentés szerint az igazságszolgáltatásban korábban példátlanul magas szintre, 43 százalékra emelkedett a DNA főügyészének, Laura Codruța Kövesinek a bizalmi indexe, akiben főleg a férfiak és az értelmiségiek bíznak. Tiberiu Nițu legfőbb ügyészben a megkérdezettek 30 százaléka bízik, míg a korrupcióellenes intézmények egykori megalapításában szerepet játszó Monica Macovei volt igazságügyi miniszterben a megkérdezettek 23 százaléka.

A közvélemény-kutatás március 9-10. között készült több mint ezerfős, az ország felnőtt lakosságának nézeteit 3 százalékos hibahatárral tükröző reprezentatív mintán.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."