Drágult a gyógyszer, nincs ingyenes recept

Április elsejétől drágulnak a gyógyszerek és a háziorvosok se állítanak ki ingyenes recepteket, sőt semmilyen olyan dokumentumot, amit a biztosító kellene támogasson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

gyogyszer
gyogyszer
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 01., 13:35
0 hozzászólás. 


Ahogy Cseke Attila Egészségügyi miniszter februárban bejelentette, A gyógyszerek ára április 1-től nőni fog, mivel a 2009-es költségvetési törvénytől eltérően a 2010-es büdzsében 4 lej helyett 4,25 lejes euróárfolyamot vettek alapul. Mától tehát megnövelik a gyógykészítmények árát, átlagban 6 százalékkal. Legjobban a Svájcból behozott gyógyszerekért fizetendő összeg növekedik, viszont vannak olyan orvosságok is amelyek ára csökken, ilyenek például a Lengyelországból származók, hiszen a lej megerősödött a zlotyival szemben.

Az Országos gyógyszerkatalógusban (CANAMED) 5.042 gyógyszer van bejegyezve, és ezek árát az Egészségügyi Minisztérium szabályozza. Az 5.042 termékből 3.812 külföldi és csupán 1.230 román gyártmány. A hírek szerint a gyógyszerek ára nem változik július elsejéig, akkor egy új számítási módszertan lép életbe, melynek terveit szerdán küldenek a kormányhoz.

gyogyszer

A gyógyszerdrágulás mellett egy másik újkeletű probléma, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak március 31-ig volt hivatalos szerződésük az egészségügyi pénztárral, így mától hivatalosan nem állíthatnak ki recepteket ártámogatott gyógyszerekre illetve semmilyen olyan iratot nem adhatnak, amit a biztosítónak kellene finanszíroznia. Az ügyről dr. Csáki Mária családorvost kérdeztük, aki a következőket mondta: „a betegeket megvizsgáljuk, de ilyenfajta dokumentumokat nem bocsáthatunk ki, hiszen a szerződés lejárt”, majd hozzátette: „Nem fogunk aláírni egy olyan szerződést, ami az alaphálózatra nézve kedvezőtlen és ennek összeomlásához vezet.”

Az orvos szerint a kialakult helyzetért sem a betegek, sem a biztosítópénztár nem felelős, hanem az Egészségügyi Minisztérium a hibás. "Meg kellett volna kérdezni mindkét felet", vélekedett az illetékes, majd így folytatta: "Ránk akarnak kényszeríteni egy olyan szerződést, ami senkinek sem megfelelő, de reméljük minél hamarabb rendeződik a helyzet.”


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."