Előzetesbe került Dan Șova

Húsz napos előzetes letartóztatásba helyezték a szociáldemokraták szenátorát.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

DanSova
Dan Șova
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 15., 12:47
0 hozzászólás. 

Előzetes letartóztatásba helyezték kedden Bukarestben Dan Șova szociáldemokrata szenátort, Victor Ponta volt miniszterelnök korrupcióval gyanúsított barátját és egykori üzlettársát, miután a legfelsőbb bíróság jogerős végzést hozott a politikus elleni kényszerintézkedésről.

Șova letartóztatását a DNA kezdeményezte, de amikor a parlament december 3-án ezt jóváhagyta, a bíróság csak házi őrizetet rendelt el. Az elsőfokú döntés után a DNA szigorúbb kényszerintézkedésért fellebbezett, Șova pedig azért, hogy szabadlábon védekezhessen. A bíróság most helyt adva a DNA kérésének, 20 napra előzetes letartóztatásba helyezte a szociáldemokrata politikust.

A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Șovát. A vádhatóság szerint a szenátor közbenjárt a govorai (Vâlcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Șova az utóbbi években a PSD egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését egy másik ügyben, de a parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt. Abban az eljárásban az akkor még pártelnöki és kormányfői tisztségben lévő Ponta is érintett volt. Bár a parlamenti többség akkor megakadályozta a Șova elleni kényszerintézkedést, a bűnvádi eljárást nem állíthatta le, így a DNA szeptemberben vádat emelt Victor Ponta és Dan Șova szociáldemokrata szenátor ellen egy, a mostanihoz hasonló ügyben.

A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben - törvényhozói mandátuma előtt - még közvetlenül Șova ügyvédi irodája kapta a szerződést, a pénzből pedig a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselőjének, Victor Pontának is juttatott.

Victor Ponta és Dan Șova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."