Funar a "lovak nyelvének" nevezte a magyart, megbírságolták

Megbírságolta Gheorghe Funart, Kolozsvár volt polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

GheorgheFunar
Funar megfizet
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 20., 07:53
0 hozzászólás. 

Tavaly októberben a közszolgálati televízió egyik választási műsorában a "lovak nyelvének" nevezte a magyar nyelvet a volt polgármester.

A határozat szerint Funarnak 2 000 lejes büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát pedig egy országos napilapban kell publikálnia.

A magyarellenességéről elhíresült volt polgármestert, aki függetlenként indult a novemberi elnökválasztáson, Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál.

Funar a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ szenátorát, miután Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket.

"Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" - jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A CNCD úgy értékelte, hogy Funar kijelentése "etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört" és nem járul hozzá "az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". A CNCD határozata ellen a megbírságolt politikus a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Gheorghe Funar, aki a Nagy Románia Párt (PRM) elnökének tekinti magát, azért indult függetlenként a tavalyi elnökválasztások, mert a pártelnökségről jogvita van közte és a PRM-t alapító Corneliu Vadim Tudor között. A novemberi elnökválasztáson mindketten indultak. Funar a voksok 0,47 százalékát (45 ezer szavazatot), míg Vadim Tudor a voksok 3,68 százalékát (350 ezer szavazatot) szerezte meg az első fordulóban.

Ketten együtt több szavazatot kaptak, mint a két magyar államfőjelölt, Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt együttvéve.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."