Johannis: a SRI szakított a múlttal

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) mára teljesen újjászerveződött, végleg szakított a múlttal, sikerült megváltoztatnia a róla kialakult közmegítélést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-uh
Johannis kiállt a SRI mellett
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 25., 07:48
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis államfő kedden a SRI székházában, a szolgálat évértékelő értekezletén ezzel arra utalt, hogy a negyed évszázada alakult SRI-t a 90-es években sokan a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate örökösének tekintették.

Az államfő szerint a SRI professzionalizmusa az észak-atlanti közösségben is egyöntetű elismerésnek örvend, főleg olyan területeken, mint a terrorelhárítás, kémelhárítás, a szervezett bűnözés elleni harc.

Johannis úgy értékelte, a SRI érdeme, hogy - a térségben kialakult aggasztó helyzet ellenére - Romániát nem érte "stratégiai jellegű meglepetés" 2014-ben.

Eduard Hellvig, a SRI igazgatója rámutatott: Romániát nem érintette közvetlenül a terrorizmus, de az ország egyre inkább az ellenséges kibernetikai tevékenységek célpontjává vált.

A SRI igazgatója beszámolt arról, hogy a szolgálat tavaly több mint nyolcezer, a nemzetbiztonsági kockázatokra figyelmeztető jelentést küldött a hatóságoknak, és 3 300 esetben küldött jelentést a bűnüldöző szerveknek, csaknem 800 jelentésével pedig az adócsalás ellen küzdő hatóságok munkáját segítette.

A SRI a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) számára végzi a legtöbb lehallgatást. A hatályos törvények szerint csak a SRI-nek van joga a telefonokat lehallgatni, akkor is, ha a bíró nem nemzetbiztonsági kockázat leleplezése céljából, hanem egy bűnvádi eljárás részeként engedélyezi azt.

Egy közelmúltban közzétett közvélemény-kutatás szerint egyébként látványosan megnőtt a SRI-be vetett bizalom, amióta - az általa végzett lehallgatások révén - a szolgálat jelentősen hozzájárul a korrupt politikusok lebuktatásához.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megalapításának 25. évfordulója alkalmából időzítette erre a hétre évértékelő értekezletét.

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom után a Securitate nem folytathatta nyíltan tevékenységét, ezért a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front 1989. december 30-án feloszlatta. Egy új titkosszolgálat létrehozására három hónappal később, a Marosvásárhelyen kiprovokált magyar-román etnikai konfliktus teremtett alkalmas közhangulatot az országban.

A SRI-t 1990. március 26-án a 181-es számú rendelettel hozták létre a nemzetbiztonságot érintő hírszerzésre szakosodott állami szervként.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."