SZNT: nem veszély-, hanem erőforrás az autonómia

Az SZNT pénteken közleményben reagált arra, hogy a belügyminisztérium a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

IzsakBalazs4-uh
Izsák Balázs
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 30., 05:29
1 hozzászólás. 

Az SZNT szerint az autonómia Székelyföld és a romániai magyar közösség számára létkérdés, és Románia számára sem veszély-, hanem erőforrás, amely az ország minden polgárának a javát szolgálja.

Az SZNT sérelmezte, hogy a stratégia a székelyföldi autonómiatörekvést olyan „bűnügyi jelenségnek" nevezi, amely állandó fenyegetés az állampolgárok jólétére és biztonságára" nézve. Emlékeztetett arra, hogy az SZNT megalakulása óta kizárólag a jog és a demokrácia eszközeivel küzd Székelyföld autonómiájának megvalósításáért, és törekvésének a parlament által elfogadandó sarkalatos törvény által kíván érvényt szerezni.

Az SZNT arra figyelmeztetett, hogy a belügyi dokumentum a rasszizmust és az idegengyűlöletet is csak akkor tekinti veszélyforrásnak, ha annak egy régió autonómiája a célja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy hiányoznak a belügyi dokumentum intézkedéseket tartalmazó fejezetéből az autonómia elleni intézkedések.

„Ez vagy arra utal, hogy az egész (autonómiára vonatkozó) bekezdés egyetlen célja a hangulatkeltés, az autonómiát igénylő kisebbségek elleni uszítás, egy szakmai szempontból is felületesen megszerkesztett stratégiatervezetben, vagy pedig arra, hogy a kormány nem vállalja nyilvánosan azokat a jogállamhoz méltatlan eszközöket, amelyeket használni akar" - állapította meg az Izsák Balázs elnök által jegyzett SZNT-állásfoglalás.

Az SZNT értékelése szerint ugyanakkor az a tény, hogy egy kormányzati dokumentum az autonómiatörekvéssel foglalkozik, „jelzi, hogy a kormány elismeri ennek létezését, számol vele, akkor is, ha reflexei, s válasza a társadalmi kihívásra még a Ceaușescu-diktatúrát idézi".

„A Székely Nemzeti Tanács számtalanszor megfogalmazta, hogy a párbeszédben érdekelt, a román-magyar viszony javulásában, olyan megoldásban, amely a székelyföldi magyar közösség, de minden, Székelyföld területén élő közösség számára jobb életet, nagyobb biztonságot jelent" - áll az SZNT állásfoglalásában.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2015-03-30 11:47:03
Kiben bízhatunk?
Miért van az, hogy minden (vagy majdnem minden), a székelységet ért hivatalos, vagy magánemberként megfogalmazott támadásra és jogsértésre az SZNT reagál csak, akár nyílt levélben, közleményben, vagy állásfoglalásban? A politikai pártok pedig hallgatnak, noha fűt-fát ígérnek a kampányidőszakban, vagy hivatalos ünnepek alkalmával? Hogyan akarják ápolni az imidzsüket a politikus urak és pártjaik, ha nem állnak a választóik, a sértettek mellé?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."