Băsescu moldovai állampolgárságot kap

Moldovai állampolgárságot kap a volt államfő, aki csütörtökön kétnapos látogatásra utazott a Moldovai Köztársaságba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

traianbasescu1
Moldvai is lesz Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 03., 10:39
0 hozzászólás. 

Az állampolgárság adományozását Marius Lazurca chișinăui román nagykövet erősítette meg a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva. Elmondta, hogy Băsescu Nicolae Timofti moldovai államelnöktől kapja meg az állampolgárságot.

Băsescu egy közösségi oldalon tette közzé, hogy Timofti elnök meghívására Moldovába látogat, és ebből az alkalomból megkapja a legmagasabb rangú moldovai katonai kitüntetést. Chișinău ezzel akarja elismerni, hogy Băsescu elnöki működése idején folyamatosan támogatta Moldovát, és hozzájárult a régióban a demokrácia és a biztonság erősítéséhez.

A Mediafax hírügynökség szerint Băsescu csütörtökön elmondta: kérni fogja majd az állampolgárságot, ezt ugyanis eddig még nem tette meg, mert erre nem megfelelő a moldovai belpolitikai helyzet. Băsescu korábban azt ígérte, hogy elnöki mandátumának lejárta után, első chișinăui látogatása alkalmából kérelmezni fogja a moldáv állampolgárságot.

Timofti moldáv elnök is leszögezte: nincs semmilyen akadálya annak, hogy Băsescu megkapja az állampolgárságot tekintettel arra, hogy Románia is sok moldovainak adott román állampolgárságot.

Băsescu már 2013 júniusában úgy nyilatkozott: az állampolgárság felvételével akarja kifejezni tiszteletét és szeretetét a Romániával keleten határos ország iránt.

Második elnöki mandátuma idején Băsescu erőteljesen szorgalmazta a két ország egyesülését. 2013 novemberében úgy nyilatkozott, hogy a Nato- és az EU-csatlakozás után Romániának a következő nagy célja kellene legyen a Moldovai Köztársasággal való egyesülés.

Bukarest állampolgárságot ad mindazon moldovaiak számára, akiknek felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A több mint egy évtizede zajló visszahonosítási folyamatot 2009-ben könnyítették meg. A mai Moldova nagy részével azonos Besszarábia a két világháború között Romániához tartozott.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."