Börtönbe megy Románia leggazdagabb embere

Jogerősen 2 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta egy bukaresti bíróság pénteken közzétett ítéletében Ioan Niculaét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

IoanNiculae
Ioan Niculae
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 03., 12:58
1 hozzászólás. 

Románia leggazdagabb üzletemberét abban találtak vétkesnek, hogy törvénytelenül finanszírozott egy elnökválasztási kampányt. A milliárdos emellett 641 ezer lej pénzbüntetést is kapott.

Az indoklás szerint Niculae 1 millió euróval finanszírozta a Szociáldemokrata Pártból (PSD) időközben kizárt Mircea Geoană volt államfőjelölt 2009-es kampányát.

Ezért cserében azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól.

Niculae vagyonát a romániai gazdagok legutóbbi toplistája csaknem 1,1 milliárd euróra becsüli. Cégbirodalmának legnagyobb eleme az Interagro vállalat, amely műtrágyagyártással foglalkozik, és az egyik legnagyobb szereplő az élelmiszerpiacon.

Niculae a román futball egyik legnagyobb támogatója is, ő szponzorálta az Astra Ploiești élvonalbeli csapatot, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában.

A mostani ítéletet a bukaresti ítélőtábla hozta meg. Első fokon az egyik bukaresti kerületi bíróság 2013 őszén még felmentette az ügy vádlottjait. Ezt a döntést bírálta most felül az ítélőtábla.

Ugyanebben az ügyben a legsúlyosabb ítéletet Gheorghe Bunea Stancu üzletember és politikus kapta, akinek három évet kell börtönben töltenie. Ő a PSD Brăila megyei szervezetének volt az elnöke, és ebben a minőségében győzte meg Niculaét, hogy járuljon hozzá Geoană kampányának finanszírozásához.

2009-ben az elnökválasztás második fordulójában Traian Băsescu és Geoană mérkőzött meg az elnöki tisztségért. Akkor mintegy 70 ezer szavazatnyi különbséggel Băsescu nyerte a választást.

2012-ben Adrian Năstasét, a PSD volt elnökét, volt miniszterelnököt ítélték börtönbüntetésre amiatt, hogy a 2004-es elnökválasztási kampányára törvénytelenül gyűjtött pénzt cégektől a Bákó megyei építkezési felügyelet segédletével.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-04-03 19:12:59
Magyarorszag peldat vehetne Romaniarol..
Ott is elvezethetnek vezetöszaron az orszag elitjet ,borjulanccal összekötött bokaval
- En bloc!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."