Bretfelean: kétnyelvű utcanévtáblákkal akartak feszültséget kelteni

A helyi rendőrparancsnok szerint a Cemo azzal a szándékkal helyezett ki kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen, hogy etnikumközi feszültségeket gerjesszen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ValentinBretfelean
Valentin Bretfelean
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 21., 17:03
0 hozzászólás. 

Valentin Bretfelean rendőrparancsnok kedden marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kijelentette, a Cemo önkéntesei "a törvényre fittyet hányva helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat, azzal a szándékkal, hogy Marosvásárhelyen feszültséget gerjesszenek az etnikumok között".

A rendőrfőnök hangsúlyozta, éppen március 20-án, a marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás 25. évfordulóján érték tetten az egyesület két önkéntesét, akikre 5 ezer lejes bírságot róttak ki. Kijelentette, csakis a helyi hatóságok, vagy az önkormányzat engedélyével rendelkező szervezetek helyezhetnek ki feliratokat. Megállapította, a Cemo nem helyhatóság, és nem is rendelkezik a helyhatóság engedélyével. Hozzátette, a városháza már a múlt év végén elkezdte a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, és négy utcára már ki is kerültek ezek a táblák.

"Mi lenne, ha mától a Marosvásárhely minden polgára vagy szervezete elkezdene engedély nélkül mindenféle táblákat kitenni ahová csak a kedve tartja" - tette fel a kérdést.

A rendőrparancsnok azt is elmondta, eddig mintegy negyven ingatlan tulajdonosának adtak 48 órás haladékot a törvénytelenül kihelyezett utcanévtábla eltávolítására, a felszólítási akció azonban folytatódik.

Hozzátette, nem céljuk a bírságolás, csupán a törvényességet akarják visszaállítani. Külön megemlítette, hogy egyesek "nyomást próbálnak gyakorolni rá, hogy ne alkalmazza a törvényt", de ő nem enged a nyomásnak.

Az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Marosvásárhelyen a kivándorlási hullámot előidéző 1990-es etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester, az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."