Johannis: Románia és Magyarország kapcsolata jó

A két országot stratégiai partnerség fűzi össze, de sok mindent lehet javítani - mondta az államfő az ARD német közszolgálati televíziónak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-uh
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 18., 13:15
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis az ARD bécsi stúdiójának blogján megjelent interjúban a két ország kapcsolatára vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a témáról már elnöki tevékenysége legelső időszakában tárgyalt a magyar kormány képviselőivel. Így "tudjuk, hogy mit kell tenni és tudjuk, hogyan kell tenni" - mondta az államfő.

Hozzátette: "azt hiszem, lehetségessé válik, hogy kapcsolatunkat még jobbá tegyük" és a két ország között "jószomszédi kapcsolat" alakuljon ki. Ez "mindkét ország érdekében állna" – tette hozzá az államelnök.

Klaus Johannis a magyar közösség helyzetéről szólva elmondta, hogy egy "etnikai kisebbség" - az erdélyi szász közösség - tagjaként "nagyon jól" ismeri az "etnikai kisebbségek problematikáját". Hangsúlyozta, hogy a romániai magyar kisebbségre "egyáltalán nem problémaként" tekint, és úgy véli, hogy a kisebbségek "gazdagítják" az országot, amelyben élnek.

Kifejtette: a magyar egy "nagy kisebbség", amelyben számos vélemény fogalmazódik meg, több párt és számos szervezet működik, és ezek ugyan "eltérő felfogást" képviselnek, de mind arra törekszik, hogy "jobb legyen" a magyaroknak, és éppen ez az, amit valamennyi politikusnak tennie kell választóiért.

Ezért a magyar kisebbség részéről megfogalmazódó követeléseket helytelen "eleve problémaként" felfogni - tette hozzá az államfő, megjegyezve, hogy előfordulnak "különös" követelések és "inadekvát" követelések, de sok "teljesen normális" követelés is, és a román állam ezek "legnagyobb részét" már teljesítette.

Klaus Johannis hangsúlyozta, hogy a romániai kisebbségek lehetőségeinek, jogainak számbavételével "gyorsan megállapítható, hogy a már régen megoldott problémákból sokkal több van, mint a megbeszélésre váró problémákból".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."