Ponta nem mond le

Victor Ponta továbbra is élvezi a koalíció támogatását, az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárást pedig politikai indíttatásúnak minősítette.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor-Ponta-uh-vigyor
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 08., 05:27
0 hozzászólás. 

A hétvégén Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei szervezetei és a PSD koalíciós partnerei is támogatásukról biztosították Pontát, aki ellen pénteken okirat-hamisítás, pénzmosás, adócsalásban való bűnsegédlet és összeférhetetlenség gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, akinek a pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) a mérleg nyelvét képezi a parlamentben, szombaton azt mondta: Romániának nincs szüksége a kormány menesztésével járó politikai válságra, ezért ha bizalmi voksra kerül a sor, az UNPR a Ponta-kormány tisztségben maradását támogatja.

Vasárnap Victor Ponta koalíciós tanácskozást hívott össze, majd a PSD-t támogató kisebb pártok vezetőinek jelenlétében sajtóértekezleten erősítette meg - korábban csak Facebook-bejegyzésben közölt - elhatározását, miszerint nem tesz eleget Klaus Johannis államfő felszólításának és nem mond le a miniszterelnöki tisztségről.

Úgy vélte: a DNA ügyészét a politikai közhangulat befolyásolta abban, hogy eljárást indítson ellene, amelynek egyedüli célja szerinte a kormány megbuktatása, mert egyébként az ellene felhozott vádpontokat jogilag megalapozatlanoknak tartja.

Ponta ártatlanságát hangoztatva kifejtette: a kormányt csak választásokon, vagy az ellenzék bizalmatlansági indítványának megszavazásával lehet leváltani, de ha ezt egy ügyész tenné meg, az "államcsíny" volna.

A jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt éléről tavaly államfővé választott Johannis szerint Románia "lehetetlen helyzetbe került" azáltal, hogy miniszterelnöke ellen bűnvádi eljárás folyik, a PNL ezért a kormány távozását és előrehozott választások kiírását sürgeti.

Ponta erre a felvetésre úgy reagált, hogy éppen a kormány leváltása és a (jövő ősszel esedékes) választások előrehozása okozna politikai válságot, ezért - bár számára "a legegyszerűbb megoldás a lemondás lenne" - tovább akar dolgozni a kormányprogram életbe ültetésén.

A miniszterelnököt pénteken gyanúsítottként idézte be a vádhatóság a korrupcióval gyanúsított Dan Șova szociáldemokrata szenátor - Ponta volt kampányfőnöke - ügyében, akivel 2007-2008-ban ügyvédként üzleti kapcsolatban állt. A DNA azzal gyanúsítja Pontát, hogy ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel Șova ügyvédi irodájától havi 2-3000 eurós honoráriumot, majd a felvett összeg igazolásaképpen más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat. A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Șovát különböző miniszteri tisztségekbe jelölte.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."