Pontának nem sok esélye van a visszatérésre

Állítják az ellenzéki lapok. A kormánykoalícióhoz közel álló sajtó nem kommentálta, hogy Ponta átadta a kormány vezetését Gabriel Opreának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

victor-ponta8-uh
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 23., 13:02
0 hozzászólás. 

A jobbközép ellenzékhez közel álló sajtó szerint a korrupciógyanúba keveredett és külföldi gyógykezelésre vonult Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek nem sok esélye van a visszatérésre, a kormánykoalícióhoz közel álló lapok kedden viszont nem kommentálták azt, hogy Ponta átadta a kormány vezetését helyettesének, Gabriel Opreának.

A jobboldali România Liberă vezércikkírója, Dan Turturică úgy véli, a kormányzó Szociáldemokrata Pártban (PSD) pánikot okozott Ponta "menekülése", vagyis az, hogy egy külföldi klinikára ment megműttetni sportbalesetben megsérült térdét és ideiglenes kormányfő kinevezését kérte a köztársasági elnöktől. A szerző szerint a PSD teljes pártstruktúráját "kiéhezteti" az, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hajtóvadászatot folytat a párt vezető politikusai ellen, akadályozva a politikusok hozzáférését a közpénzekhez. Turturică "viharfelhőket" lát a PSD egén, amelyek elsodorhatják Pontát, aki nem tudna megvédeni pártját a DNA-tól.

A liberális Adevărul hasábjain Andrei Plesu filozófus és publicista értekezik ironikus hangon Ponta "kegyetlen sorsáról", azt állítván, hogy a politika nagy reménységének tekintett fiatal politikus nem igazán okolhat mást azért, hogy ilyen kilátástalan helyzetbe került. Plesu egy szemtelen feleselő, szavát rendszeresen megszegő, semmit nem tisztelő törtetőként jellemzi a kormányfőt, aki középszerű iskolatársakkal, rokonokkal bástyázta körül magát.

Az ismert filozófus szerint Pontának nem a sérült térde a legnagyobb "egészségügyi problémája", hanem jellemhibái, amelyekre csak az önvizsgálat jelenthet gyógyírt. Plesu ehhez "gyógyulást" kívánt a kormányfőnek.

A szintén ellenzéki Evenimentul Zileiben Sebastian Lăzăroiu politológus próbálja megfejteni Ponta törökországi gyógykezelése "rejtélyeit". Úgy véli, a PSD pártapparátusa számára sem világos, hogy Ponta visszavonulásra készül-e, vagy megegyezett az ellenzéki liberálisokkal arról, hogy csak a jövő ősszel esedékes választások után adja át a "stafétát". Lăzăroiu szerint egyértelmű, hogy a PSD ellenzékbe készül, és a párt politikusainak legfőbb gondja, hogy a büntető-törvénykönyv módosításával, a törvényhozók számára megszavazott nyugdíj-kiegészítéssel megkönnyítsék ellenzéki életüket.

A kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul Național meg sem említi vezércikkében Ponta ideiglenes háttérbe vonulását, hanem a szociáldemokrata politikus mentorának, Adrian Năstase volt miniszterelnöknek a 65. születésnapjáról emlékezik meg. Dan Costantin cikkíró szerint (a korrupcióért kétszer is börtönbe zárt) Năstasét a politikai ellenfelek "utasítására, bizonyítékok nélkül hozott ítélet" sem tudta térdre kényszeríteni, és bár eltávolították a politika "vonatáról", ma is rendelkezik a "váltókezelők" erejével, akik egyetlen mozdulattal más irányt tudnak szabni a "szerelvénynek".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."