Megyecserés lesz az érettségi dolgozatok javítása

A jelenleg zajló érettségi írásbeli dolgozatait más megyékben javítják, mint ahol azokat írták – jelentette be kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Erettsegi 1
Július 10-én lesznek eredmények
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 24., 10:25
0 hozzászólás. 

Az írásbeli dolgozatokat a megyei vizsgaközpontban gyűjtik majd össze, és a csendőrség közreműködésével egy másik megyébe küldik. A javítás helyét sorshúzással döntik el, így nem lehet előre tudni, hogy melyik megyéből hova kerülnek a dolgozatok. Az eljárást a pedagógusi versenyvizsgákon már alkalmazzák, és most az érettségire is kiterjesztenék.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) közleményben üdvözölte a minisztériumi döntést. „Így sem a végleges eredményekre, sem a javító tanárokra nem vetül a gyanú árnyéka" – mutatott rá Simion Hăncescu, az FSLI elnöke.

Logikátlan az oktatási minisztérium terve,

amely szerint az érettségi dolgozatokat más megyékben javítják ki, erre Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő hívta fel a figyelmet.

A főtanfelügyelő szerint két akadálya is van az új javítási módszernek, ebből egyik a magyarok által lakott megyéket érinti. A háromszéki főtanfelügyelő szerint, ha sorshúzással döntik el, hogy melyik megyébe kerülnek például a háromszéki érettségizők dolgozatai, akkor előfordulhat, hogy Tulcea megyében fogják azokat kijavítani, ott viszont nincsenek magyarul értő tanárok.

A másik probléma minden romániai megyét érint, hiszen azok mérete nem azonos. Kiss Imre szerint Kovászna az ország egyik legkisebb megyéje, ahol idén 1520 végzős érettségizik, és a központokba számukkal arányos érettségiztető tanárt toboroztak.

Ezzel szemben egy nagyobb megyében három-négyezer diák is beiratkozott a záró vizsgára, ha egy ilyen megyéből érkeznek a dolgozatok Háromszékre, azok javításához nem lesz elegendő pedagógus, hiszen a módszertan szerint egy tanár legtöbb száz dolgozatot javíthat. Ezzel szemben abban a megyében, ahol túl sok a javító tanár az 1 500 háromszéki dolgozatra, a tanárok kevesebb dolgozatot javítanak és elesnek a plusz bevételtől.

A főtanfelügyelő azt is nehezményezte, hogy az új javítási módszert röviddel az érettségi kezdete előtt kívánják bevezetni, minden előzetes dokumentálódás nélkül.

Az idei érettségi június 8-án a szóbeli és kompetenciavizsgákkal kezdődött, ezek június 26-án érnek véget. Az írásbeli vizsgák június 29-én, hétfőn kezdődnek a román nyelv és irodalom megmérettetéssel, 30-án anyanyelvből, a következő napokban pedig a szaknak megfelelő kötelező és választható tárgyból mérettetnek meg a végzősök.

Az eredményeket július 6-án délig kell kifüggeszteni, az óvásokat 9-ig bírálják el. A végleges érettségi jegyekről július 10-én értesítik a diákokat.

A minisztérium adatai szerint az idei megmérettetésre közel 170 ezer diák iratkozott be, több mint 7000-en tavaly végeztek.

Hargita megyében idén 2848 középiskolai végzős közül 2310-en iratkoztak be az idie érettségire.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."