Szombaton kezdődnek a Kolozsvári Magyar Napok

Erdély legnagyobb magyar kulturális fesztiválja augusztus 23-ig több mint ötszáz programmal várja az érdeklődőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kolozsvar-legi
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 14., 10:18
0 hozzászólás. 

A „Minden(t) rendben!" mottóval, hatodik alkalommal megrendezett magyar napok az ifjúságot és Kárpátalját állítja a rendezvények középpontjába. Kolozsvár ugyanis idén Európa ifjúsági fővárosa, és a rendezvényekkel empátiát szeretnének ébreszteni az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe jutott kárpátaljai népek iránt.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, hogy az augusztustól októberig működő 8843-as adományvonalra küldött SMS-sel két euróval lehet támogatni a kárpátaljai iskolás gyermekeket, de a rendezvénysorozat egész ideje alatt más módon is gyűjtik az adományokat.

A figyelemfelkeltést hivatott szolgálni az is, hogy a hétfői nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik.

A Kolozsvár főterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon idén olyan együttesek, előadók lépnek fel, mint a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa.

A rendezvénysorozat keretében idén is lehetőséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni, mint a Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen hétfőn az MTI fotóiból válogatott Magyar szemmel a Kárpát-medencében című kiállítást nyitnak meg.

A magyar napok keretében adják át vasárnap a teljes egészében felújított Farkas utcai gótikus református templomot, amely a rendezvénysorozat minden napján orgonahangversenynek ad otthont.

A Kolozsvári Magyar Opera színpadán, az intézmény zenekara kíséretével lépnek fel a Virtuózok tehetségkutatójának a nyertesei. A Kolozsvárra látogatók idén is tematikus városnéző sétákon vehetnek részt, magyar, román vagy angol idegenvezetést is választhatnak.

A magyar napok idején filmeket, színházi előadásokat is látogathat a közönség, és az érdeklődők közéleti témákról folytatott pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg. Szó esik nemzetpolitikáról, és arról is, hogy miért lenne hasznos a kolozsváriak számára is Székelyföld területi autonómiája. Gergely Balázs főszervező büszkén jelentette ki, hogy a Kolozsvári Magyar Napok olyan rendezvény, amely évente összegyűjti és egymás mellé ülteti a különböző nézeteket valló erdélyi magyar pártok vezetőit.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a tavalyi 130 ezer lej után idén 300 ezer lejjel támogatta a város a szervező Kincses Kolozsvár Egyesületet, így a város már nem csak szimbolikus támogatója a rendezvénynek. Gergely Balázs hozzátette, a jelentős támogatás lehetővé teszi, hogy az év végére is szervezzenek kisebb szabású rendezvénysorozatot Kolozsváron.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."