Ilyen lesz az idei Vásárhelyi Forgatag

Gazdag kulturális és szabadidős programot kínál a 3. Vásárhelyi Forgatag, amelynek díszmeghívottja az idén Baja város lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

VasarhelyiForgatag
Fotó: foter.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 26., 10:40
0 hozzászólás. 

Soós Zoltán főszervező kedden egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta: újabb szabadtéri helyszíneken zajlanak a magyar kulturális napok, amelynek programja gazdagabb és színesebb a tavalyihoz képest. Soós Zoltán kiemelte a Kultúrpalota melletti udvart, ahol a Maros megyei kulturális intézmények vállalták programok szervezését, így például a Maros Megyei Múzeum, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Maros Művészegyüttes.

Kiemelte, hogy az egykori Aranykakas vendéglőnek otthont adó emblematikus épület udvarán kortárs kulturális programokat szerveznek, ahova főleg a fiatalokat várják, ugyanis céljuk minél több korosztályt megszólítani.

Portik Vilmos másik főszervező kifejtette, hogy az augusztus 26. és 30. között zajló Forgatagot eredetileg hosszabbra tervezték, de Marosvásárhelyen a magyar kulturális napok nem tudnak olyan látványosan és gyorsan fejlődni, mint például Kolozsváron. Rámutatott: ez vélhetően Kolozsvár nagyobb gazdasági fejlettségével magyarázható, de ennek ellenére sikerült gazdagítani a Forgatag programját.

Kiemelte: az idén először van együttműködés a helyi polgármesteri hivatallal, miután előző években az önkormányzat elzárkózott ettől. Úgy vélte, ezzel elismerik a rendezvény fontosságát, de hozzátette, még sokat kell dolgozni azért, hogy a helyi román közösség előítéleteit lebontsák a Forgataggal kapcsolatban. A szervezők az idén is terveztek olyan programokat, amelyekkel a román közösséget szólítják meg.

A Forgatag díszvendége Baja város lesz, amelynek képviselői megismertetik a bajai halászlevet és a gyufatésztát. Bejelentették, hogy a jövő évben Marosvásárhely egy másik testvérvárosa, Kecskemét lesz a díszmeghívott.

A Vásárhelyi Forgatagon koncertek lesznek, fellép többek között a Neton Família, az Infusion Trio, a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, a Péterfy Bori és Love Band, valamint Keresztes Ildikó. Helyi zenekarok is zenélnek, így például a Tiberius kvartett és Koszika, Anamaria Galea és Szász Szabolcs harmonikaművész.

Megszervezik a marosvásárhelyiek világtalálkozóját, valamint az erdélyi legényes és verbunkversenyt, de lesznek színházi előadások, városnéző séták, családos programok, sportvetélkedők, gasztronómiai különlegességek, kiállítások, könyvbemutatók.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."