Johannis: Ponta mondjon le

Az államfő szerint nagy kárt okoz Románia megítélésének, hogy miniszterelnökét vád alá helyezték, és továbbra is Ponta lemondását látja a legjobb megoldásnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-6
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 18., 06:14
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis csütörtökön rövid sajtónyilatkozattal reagált arra, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Ponta ellen. Úgy vélte "egyre problematikusabb" nemcsak Victor Ponta, hanem az általa vezetett kormány és a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyzete is, és kifejezte reményét, hogy "akiknek vannak eszközeik rá, azok megteszik a szükséges lépéseket".

Az elnök csütörtökön már nem szólította fel nyilvánosan Pontát a lemondásra, miként tette ezt június 5-én, amikor a DNA bejelentette, hogy bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene, csak annyit mondott, hogy a "legjobb megoldást illetően" nem változott a véleménye június óta.

A magát ártatlannak mondó miniszterelnök a vádemelés bejelentése óta nem lépett a nyilvánosság elé, ám korábban több ízben azt hangoztatta, hogy nem fog lemondani a kormányfői tisztségről, amíg a parlamentben a PSD körül kialakult koalíció támogatását élvezi.

Az alkotmány nagy mozgásteret biztosít az államfőnek arra, hogy kit bíz meg kormányalakítással, az elnök azonban nem válthatja le a miniszterelnököt, sőt az adott esetben fel sem függesztheti hivatalából.

Az alkotmányban van ugyan egy olyan mondat, miszerint ha bíróság elé állítnak egy kormánytagot, akkor az államfőnek fel kell függesztenie tisztségéből az illetőt, csakhogy ez egy olyan cikkelyben szerepel, amely arról a helyzetről rendelkezik, amikor egy kormánytag ellen hivatala gyakorlása idején elkövetett tettek miatt indul bűnvádi eljárás.

Ponta ellen viszont korábbi ügyvédi tevékenysége miatt emeltek vádat, nem pedig miniszterelnöki ténykedése miatt, így az alkotmányos rendelkezés a helyzetet kommentáló alkotmányjogászok szerint rá nem vonatkozik.

A média most Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre figyel, az általa vezetett Haladás Romániáért Országos Szövetség (UNPR) ugyanis a mérleg nyelvévé vált a parlamentben: gyakorlatilag döntő szava van abban, hogy kormányon marad-e Victor Ponta és a PSD.

Ponta korrupciós botrányának kirobbanása óta Oprea több gesztussal is jelezte, hogy el akarja nyerni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről államfővé választott Klaus Johannis bizalmát. Bár több ízben azt állította, hogy nem pályázik a kormányfői tisztségre, Oprea szerdán már úgy nyilatkozott: továbbra is támogatja Pontát, de elképzelhető, hogy Ponta távozása esetén ő lehet a "megoldás".

A vádemelésről szóló csütörtöki DNA-bejelentés óta sem Oprea, sem a PSD elnöksége nem tisztázta, hogy Ponta élvezi-e még támogatásukat.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."