Mégsem térhet vissza hivatalába Gyergyó polgármestere

A marosvásárhelyi táblabíróság érvénytelenítette a Hargita megyei törvényszék múlt heti döntését, így mégsem térhet vissza hivatalába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MezeiJanos-GyergyoiPolg
Mezei János
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 25., 11:22
0 hozzászólás. 

Mezei János polgármesternek az ellene folyó bűnvádi eljárás miatt tiltották meg nyolc hónappal ezelőtt hivatala gyakorlását. Az elöljárót hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős végzése szerint a polgármesternek továbbra sem szabad felvennie a kapcsolatot a bírósági ügyben érintett személyekkel. A polgármesteri hivatal jogászai úgy értelmezték a döntést, hogy ezzel gyakorlatilag érvényben marad a július 30-án kiszabott bírósági felügyelet, amely szeptember 28-án lejár. A törvényszéknek így hamarosan újabb döntést kell hoznia a bírósági felügyelet meghosszabbításáról vagy annak feloldásáról.

Mezei János ellen május végén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A vádhatóság szerint Mezei János azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül. A cégben a budapesti V. kerület ugyanis 51, a gyergyószentmiklósi önkormányzat pedig csak 49 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester felszólította a Monturist Kft. ügyvezetőjét - aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott 17 ezer 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak. A polgármester ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat, melynek idejére felfüggesztették tisztségéből. Az eljárás során egy időre házi őrizetet rendeltek el ellene, majd előzetes letartóztatásba is helyezték.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."