Vissza nem térítendő kulturális támogatás április 20-tól

Vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek kulturális programok, projektek szervezői.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

palyazat
palyazat
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 26., 08:21
0 hozzászólás. 


A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumnak alárendelt Országos Kulturális Alap (Fondul Cultural Naţional - FCN) meghirdette idei első pályázati időszakát, amelynek keretében a pozitív elbírálásban részesülő kulturális tenderek vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter az Alap működéséről korábban elmondta: a kulturális projektek vissza nem térítendő támogatására elkülönített összegnek gazdasági válság idején sem szabad csökkennie, hiszen a kulturális téren tevékenykedők zömében pályázati úton tudják megszerezni a projektjeik lebonyolításához szükséges támogatást. Az államnak pedig elsődleges kötelessége hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a kezdeményezések létrejöhessenek. "Ha szűkösen is, de ilyen úton is igyekszünk anyagiakkal hozzájárulni a fontos kulturális eseményekhez. A közeljövőben pedig kezdeményezzük az Alap rendelkezésére álló összeg növelését, hogy ne csak aprópénzzel fizessük a hazai kultúrát" - jelentette ki a kulturális és örökségvédelmi miniszter.

A kulturális pályázati kiírás időpontjától (április 20-tól) a szaktárca harminc napos közvitát is meghirdetett, az Alap szervezési és működési rendszabályának módosítására.

A kulturális támogatásról:

Az Alap vissza nem térítendő támogatást nyújt, a pályázati kiírási időpontjától 2010. november 15-ig megszervezendő kulturális projektek lebonyolítására. Az Alap rendelkezésére álló, vissza nem térítendő támogatás összértéke: 1 900 000 lej, amely kulturális tevékenységi területenként a következőképpen oszlik meg:

* Múzeumi tevékenységekre - 133 000 lej;
* Képzőművészetre és építészetre - 256 500 lej;
* Táncra - 76 000 lej;
* Kulturális sokszínűségre vonatkozó projektekre - 152 000 lej;
* Kulturális nevelésre, oktatásra - 190 000 lej;
* Kulturális hozzájárulás - 76 000 lej;
* Kulturális menedzsmentre és szakmai képzésre - 152 000 lej;
* Zenére - 190 000 lej;
* Nemzeti kulturális örökégre - 266 000 lej;
* Immateriális örökségre - 171 000 lej;
* Színházra - 190 000 lej
* Óvásokra - 47 500 lej


A tenderek leadásának időtartama: 2010. április 21. - május 20. (délután 16 óra). A pályázati kérelmeket elektronikus formában kell kitölteni. A pályázati űrlapot a következő címen lehet elérni: http://www.afcn.ro/programe/sign_up/. A pályázás feltételei a pályázati útmutatóban találhatóak.

Jelentkezhetnek fizikai személyek, egyesületek, alapítványok, kulturális közintézmények, olyan kereskedelmi társaságok, amelyek kulturális programokat bonyolítanak le.

Az Országos Kulturális Alap igazgatótanácsa által, a 2010-2011-es időszakra meghatározott prioritások szerint olyan kulturális projektek részesülnek támogatásban, amelyek a kreativitást, a szakmai különlegességet és az innovációt népszerűsítik, jelenítik meg, ugyanakkor ösztönzik a kultúrafogyasztást és a kultúrához való hozzáférést. A projekteknek ugyanakkor hangsúlyt kell fektetniük a 2010-es év európai prioritásaira is: a szegénység elleni küzdelemre és a társadalmi befogadás, felzárkóztatás népszerűsítésére, kultúra általi elősegítésére.

Az Országos Kulturális Alap ennek érdekében azoknak a nagyívű, átfogó és integráló jellegű pályázatoknak szentel kiemelt figyelmet, amelyek:

* az alkotók és szakmai intézmények (civil szervezetek és közintézmények) szervezői készségét, képességét fejlesztik
* a pályakezdő alkotókat ösztönzik és támogatják
* a képzőművészeti, építészeti, zenei, színházi és táncművészeti kortárs alkotásokat támogatják
* a múzeumi tevékenységek (beleértve a digitalizálást is), valamint az épített, a tárgyi és a szellemi örökség érvényre juttatására vonatkozó kezdeményezéseket ösztönzik
* bátorítják az új művészeti kifejezésformák létrehozását és ösztönzik a participatív kifejezésformák használatát
* az alkotók, a kulturális szervezetek, a szakmai szervezők folyamatos szakmai képzését bátorítják
* a kultúrák közötti párbeszéd különböző formáit ösztönzik: a kulturális sokszínűséget, az oktatást és a kultúrafogyasztó nevelését, a kultúra eszközeivel történő beavatkozásokat, amelyek
mentalitásváltozáshoz vezethetnek.

A pályázáshoz kapcsolódó hasznos jogi dokumentáció a következő linken érhető el: http://www.afcn.ro/legislatie_transversala.php. További információ, útbaigazítás: az www.afcn.ro honlapon, a contact@afcn.ro e-mail-címen vagy a következő telefonszámokon igényelhető: 021 230 00 94 vagy 0720 072 067 (Demeter András).


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."