Ponta benyújtotta lemondását

Döntését a 32 halálos áldozatot követelő bukaresti tűzvész miatt érzett felelősségével indokolta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

VictorPonta-lemondas
Lemondott a miniszterelnök
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 04., 14:09
0 hozzászólás. 

Victor Ponta miniszterelnök azt követően döntött így, hogy kedd este 25 ezren tüntettek Bukarestben az ő lemondását is követelve Gabriel Oprea belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel és Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármesterrel együtt. A spontán tiltakozás amiatt kezdődött, hogy a bukaresti politikai vezetők nem vállalták a felelősséget a múlt pénteki tűzvészért.

Ponta bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget. "Nem akarok az emberekkel harcolni, nagy hiba lenne és mindenkinek rosszat tenne" - jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: reméli, hogy a lemondása kielégíti a tüntetők követelését. Közölte, hogy az új kormány felállásáig kabinetje ellátja az ügyvezető kormány feladatait.

A kormányfő lemondását előbb Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be, de ő azt mondta, azért van szükség erre, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értette meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni.

Dragnea Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökére utalt, aki a sajtóban megjelent hírek szerint jogtalanul használt rendőri felvezetést a bukaresti közlekedésben, és egy útja során a gépkocsiját felvezető rendőr halálos balesetet szenvedett. Gabriel Oprea közölte, közösen hoztak döntést Victor Ponta távozásáról.

Az UNPR közleményében tudatta, hogy Victor Ponta lemondása után is támogatja a koalíciót, és kész arra, hogy új kormányzó többséget hozzon létre a PSD-vel. A Digi 24 hírtelevízió ugyanakkor tudni véli, hogy a történtek után a PSD nem óhajt többet kormánykoalíciót alkotni az UNPR-vel, amely a mérleg nyelve szerepét tölti be a parlamentben.

Szerdán Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármester is bejelentette lemondását. Elmondta: teljesen indokolt a lakosság haragja, és az áldozatok tiszteletének jeleként nyújtja be lemondását.

A demonstrációt egy Facebookon szerveződött csoport eredetileg a negyedik kerületi polgármester lemondatása érdekében hirdette meg, mivel sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv-klub működését.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."