Alkotmányos a levélben való szavazás

Nem sérti az alkotmányt a külföldön élő román állampolgárok levélben történő voksolását lehetővé tevő törvény - állapította meg egyhangúlag szerdán az alkotmánybíróság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szavazas-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 18., 13:27
0 hozzászólás. 

A törvény egyelőre csak a parlamenti választások esetében könnyíti meg a diaszpórában élőknek a voksolást, amelyet később az európai parlamenti és elnökválasztásra is kiterjesztenének. A hivatalosan külföldön élő román állampolgárok előzetes regisztráció után maguk nyomtathatják majd ki az internetről letöltött szavazólapjukat, amelyet kettős borítékban juttatnak el a választási hatósághoz.

A jogszabály ellen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és - az időközben lemondott Ponta-kormányban részt vevő - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nyújtott be óvást a taláros testülethez, arra hivatkozva, hogy nem garantálná a voksolás titkosságát.

Az óvás előterjesztői szerint a levélben való szavazás törvénye diszkriminatív is az országban élőkkel szemben, akik nem voksolhatnak levélben, továbbá álláspontjuk szerint azt az alkotmányos előírást is sérti, miszerint a parlamentet közvetlen és szabadon kifejezett szavazattal választják meg. Az alkotmánybíróság megalapozatlannak minősítette kifogásaikat, de az indoklást csak később teszi közzé.

Márton Árpád frakcióvezető-helyettes, aki az RMDSZ képviseletében részt vett a választási reformot előkészítő parlamenti különbizottságban, az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: a levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.

A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség, így várhatóan már a jövő évi parlamenti választásokon alkalmazhatják. Egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében a voksolást megelőző egy évben a választási törvények már nem változhatnak, de a jelenlegi parlament mandátuma csak 2016. december 19-én jár le.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."