Az 1918-as ígéretek betartását követelték Csíkszeredában

A magyarság jogainak alkotmányos elismerését követelték a kormánytól az MPP felhívására összegyűlt tüntetők szombaton délután Csíkszeredában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

BiroZsoltCsikszereda
Biró Zsolt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 30., 11:59
0 hozzászólás. 

Biró Zsolt, az MPP elnöke beszédében elmondta: nem szerencsés, hogy Románia december elsejét, az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés napját választotta nemzeti ünnepének. Úgy vélte, ez a nap megosztja az ország népét, a magyar közösség nem érezheti ünnepnek. Arra emlékeztetett ugyanakkor, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozatban a románok teljes jogegyenlőséget és autonómiát ígértek a velük együtt élő népeknek, és ez az ígéret azóta sem teljesült.

„December elseje a magyar közösség számára nem több, mint a be nem tartott ígéretek napja" - nyomatékosította a demonstráció után az MTI-nek adott nyilatkozatában Biró Zsolt.

A megmozduláson magyarul, románul és angolul is felolvasták az MPP önkormányzati képviselőinek a teljes gyulafehérvári határozat alkotmányos megerősítését sürgető petícióját, amelyet idén is eljuttatnak a román kormánynak. Az MPP szerint az alaptörvénynek a románok és a vele együtt élő őshonos nemzeti közösségek szuverén és oszthatatlan államaként kellene meghatároznia Romániát, amelyben az 1918. december 1-jei Gyulafehérvári Nyilatkozat a nemzeti egyenlőség erkölcsi, történelmi és jogi alapja.

A demonstráció a magyar és a székely himnusz eléneklésével végződött. Az MPP tavalyi hasonló rendezvénye után a magyar himnusz eléneklése miatt rótt ki bírságot a szervezőkre Kovászna megye prefektusa. A bírságot a Kovászna megyei törvényszék jogerősen eltörölte.

A román nemzeti ünnepen arra a gyulafehérvári nagygyűlésre emlékeznek, amelyiken az erdélyi, bánsági és magyarországi románok - önrendelkezési jogukra hivatkozva - az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről fogadtak el határozatot. A Gyulafehérvári Nyilatkozat teljes szabadságot, anyanyelvű közigazgatást és igazságszolgáltatást, valamint arányos képviseletet ígért a Romániához csatlakozó népeknek.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."