Hatvanegyre emelkedett a tűzvész áldozatainak száma

Másfél hónappal a tragédia után egy németországi klinikán életét vesztette a baleset egy súlyos sérültje.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Colectiv-Tuzoltok
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 14., 16:12
0 hozzászólás. 

Ioana Raluca Pănculescut egy hónapja súlyos égési sérülésekkel és mérgezéssel szállították Németországba. A 36 éves pszichológus néhány éve veszítette el szüleit, kórházi ápolása idején unokatestvérei voltak mellette, akiknek a németországi tartózkodásához az ott dolgozó román vendégmunkások gyűjtöttek adományokat.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án kitört tűz miatt 61 ember vesztette életét. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Azóta további 34 ember halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe. A sérültek közül legtöbben a tragédia utáni második héten haltak meg.

Az áldozatok száma három hete érte el a 60-at, amikor a 19 éves Alexandru Hogea egy bécsi klinikán belehalt a Romániából magával hozott kórházi fertőzésbe. Az eset nyomán sajtóbotrány tört ki: több lap azzal vádolta a román egészségügyi vezetőket, hogy a baleset számos sérültje valójában kórházi fertőzések miatt halt meg, miközben családtagjaik elől eltitkolták, hogy külföldi klinikákon több esélyük lett volna a túlélésre.

Az egészségügyi minisztérium tíz napja bejelentette, hogy minden orvosilag javallott esetben jóváhagyja a tűzvész romániai kórházakban ápolt sérültjeinek külföldi gyógykezelését, de a sérülteket végiglátogató független orvosi konzílium azóta egyetlen esetben sem látta indokoltnak a külföldi ápolást.

A tűzvész 40 külföldi kezelésre küldött sérültje közül tizenegy meghalt. A bukaresti kórházakban jelenleg a klubtragédia 23 sérültjét ápolják, külföldön pedig 29-en vannak kórházban.

A baleset nyomán - a hatóságok hanyagsága és a közéletet átszövő korrupció ellen lázadva - tüntetők tízezrei vonultak utcára országszerte, a népharagra hivatkozva pedig lemondott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya. A médiában Colectiv-forradalomként emlegetett társadalmi megmozdulás hatására Romániában a politikusok kihátráltak a hatalom első vonalából, Bukarestben pedig Dacian Cioloș volt uniós biztos vezetésével szakértői kormány alakult.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."