Erőszakba torkollt a tüntetés

Erőszakba torkollt pénteken a diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja. 450-en sérültek meg. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tuntetes diaszpora
Túlkapásoktól nem volt mentes a pénteki tüntetés. FOTÓ: digi24.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. augusztus 13., 08:52
0 hozzászólás. 

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal szorították ki a tömeget pénteken éjjel a kormány székháza előtti Victoria térről.

Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől. Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba – a csendőrségi szóvivő szerint nem kizárt, hogy „egy életre megbénult". Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani.

A Steaua szurkolóit vélték felfedezni

A szombati nap folyamán összesen 19 személyt hallgattak ki az ügyészek, és a kihallgatásokkal párhuzamosan végignézték az erőszakba torkollt eseményekről készült felvételeket is.

A felvételeket elemezve a hatóságok a FCSB ultráiként azonosítottak több olyan személyt is, akik erőszakosan viselkedtek a pénteki tüntetésen.

Mindezek alapján vasárnap elrendelték egy 24, illetve egy 30 éves fiatalember őrizetbe vételét. Hatósági közeg bántalmazása és közrendháborítás miatt vizsgálódnak ellenük, és előzetes letartóztatásukat kérik a bíróságtól.

464 ember sérült meg

A katasztrófavédelem információi szerint összesen 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra a téren – 65 személyt, köztük kilenc csendőrt kórházba szállítottak.

Máris reagált az ügyészség

A katonai ügyészség hivatalból indított bűnügyi kivizsgálást a tüntetésen történt incidensek, valamint a csendőrség közbelépése kapcsán – tájékoztat a legfőbb ügyészség.

A csendőrség azt állítja, hogy szabályosan járt el.

Szombaton és vasárnap is tüntettek

A kormányellenes tüntetések másnap és vasárnap is folytatódtak, a bukaresti helyszín mellett az ország több, más nagyvárosában is utcára vonultak: Nagyszebenben több mint ezren, Kolozsváron, Iaşi-ban és Brassóban több százan vonultak utcára vasárnap este.

A kormányellenes tüntetések második és harmadik napja súlyos incidensek nélkül zajlott.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."