Nem tiszta még, hogy mi lesz a Nemzetstratégiai Kutatóintézet sorsa

Történt egy bejelentés, de konkrét lépés még nem. Az elnöki kabinet vezetője szerint a sajtóban megjelentek nem teljesen fedik a valóságot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

szaszjeno
Fotó: Egyed Ufó Zoltán / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. január 22., 15:25
1 hozzászólás. 

Több mint hetven állami, országos háttérintézmény várható megszűntetését jelentette be csütörtöki budapesti sajtótéjékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár konkrétan nem említette az intézményneveket, de később több magyarországi médiaorgánum is közölte azon intézmények listáját, amelyek a bürokráciacsökkentés jegyében megszűnnek vagy más jogutód alatt folytatják tevékenységüket.

A részletes listát itt is meg lehet tekinteni, ezen rajta van a Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) is, az információk szerint a Veritas Intézet lesz a jogutódja az NSKI mellett a Nemzeti Örökség Intézetének és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumnak is. Lázár János közlése szerint az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint, a végső döntést a kormány hozza meg februárban.

Portálunk az NSKI vezetőségétől két kérdésre kért választ. Ezek közül az első az, hogy mi az NSKI vezetőségének álláspontja Lázár János bejelentését követően, a másik pedig az, hogy amennyiben a Veritas Intézet lesz az intézet jogutódja, abban lesz-e szerepe Szász Jenőnek, az NSKI eddigi vezetőjének. Molnár Miklós, az NSKI elnöki kabinetvezetője válaszában azt írta, hogy a sajtóban megjelentek nem teljesen fedik a valóságot egyrészt azért, mert ugyan létezik egy előterjesztés, amiről a kormány tárgyalt szerdán, de nem született döntés.

Másrészt pedig azért, mert az előterjesztésben az NSKI „a Miniszterelnökség kiemelten speciális indokok alapján változatlan formában fenntartani javasolt központi hivatalai" közt szerepel, a Nemzeti Örökség Intézetével, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal, valamint a Veritas Intézettel közösen.

Molnár szerint az előterjesztés valóban tartalmazza azt a javaslatot is, hogy e négy intézet kerüljön összevonásra a Veritas égisze alatt, de még nem született döntés, ezt Lázár János miniszter február 10-re ígérte. A kabinetvezető szerint egyelőre nem egy tényről, hanem csak egy tervezetről beszélhetünk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2016-01-22 21:56:09
Ebül szerzett jószág ebül vész el.
Ez a Szász elvtárs a székelység szégyene, a seggnyalás élő szobra

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."