Országszerte fellázadtak az elítéltek

Hétfőn Iași-ban tört ki, szerdára már országos méretűre duzzadt a romániai börtöntüntetés. Amnesztiát szorgalmaznak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Iași-ban kezdődött az országos botrány. Fotó: Radioiasi.ro
Iași-ban kezdődött az országos botrány. Fotó: Radioiasi.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. július 14., 11:28
0 hozzászólás. 

Éhségsztrájkkal, erőszakos cselekedetekkel tiltakoznak az embertelen fogva tartási körülmények, a cellák túlzsúfoltsága és a börtönszemélyzet bánásmódja ellen a romániai börtönök rabjai. Csíkszeredában tizenöt fogvatartott barikádozta el magát szerdán.

Akciófilmbe illő jelenetek a börtönökben

Az ügy a Iași-i fogvatartó intézetben kezdődött meg hétfő este: a Transindex szerint az elítéltek azt állították, verik őket a börtönőrök, továbbá a higiéniai körülményekre és éheztetésre is panaszkodtak. Kedden nyomatékosításként egy cellát is felgyújtottak.

Szerdán a csíki börtön egyik cellájában tizenöt elítélt eltorlaszolta a bejáratot, gyújtogatással fenyegetőzve. A Krónika szerint többek közt a cellák zsúfoltságának csökkentését és a tévénézési program meghosszabbítását követelték. A tiltakozókat lefújták könnygázzal, megbilincselték és elvezették, s a további rendbontásokat megelőzendő négy cellába osztották szét.

A zavargás során a besztercei fegyintézetben a foglyok kiszabadultak a cellákból, az épület tetejére másztak, és üvegekkel dobálták az őröket. Botoşani-ban is feszegették a rácsokat, Iaşi-ban gyújtogattak, a hozzátartozók pedig a börtön kapujában tüntettek. Más intézetekben, például a vaslui-i, a giurgiui, nagyváradi, brăilai és tulceai fegyházakban éhségsztrájkoltak a rabok.

A hanyagságot okolják a helyzetért

Raluca Prună igazságügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, a börtönökben uralkodó helyzet már több mint 20 éve súlyosnak tekinthető. Ugyanakkor türelemre intette a rabokat, őszre ígért tárgyalásokat az ügyben.

Sorin Dumitraşcu, az Országos Börtönigazgatóság korábbi igazgatója a Hotnews.ro-nak azt mondta, szerinte egész biztosan folytatódnak a zendülések, és a rabok még jelentős anyagi kárt okozhatnak.

Szerinte a kormány már megszavazta, hogy 800 millió lejjel támogatja a börtönkörülmények javítását. A hírportál szerint a bukaresti hírtelevíziók amnesztiát szorgalmazó médiakampánya is hozzájárult a tüntetés elterjedéséhez. A menesztést a nem erőszakos cselekedetekért legtöbb három évre elítéltek ügyében képzelik el – az egyik zászlóvivő az Antena 3, amelynek tulajdonosa szintén börtönben ül. Az igazságügyi tárca korábban közölte, július közepén közvitára is bocsát egy tervezetet, amely amnesztia révén rendezné a börtönök túlzsúfoltságát.

Messze az uniós normától

Biró Rozália, a szenátus emberjogi bizottságának elnöke – aki korábban több ízben szót emelt a fegyintézetekben uralkodó embertelen körülmények ellen – szerdán a Krónikának elmondta, a romániai börtönök telítettsége jelenleg 151 százalékos. A hazai börtönökben több mint 30 ezer elítéltet tartanak fogva, olykor kilenc-tíz embert is bezsúfolva egy kilenc négyzetméteres zárkába.

Nem mellékes, hogy a romániai börtönkörülményekről azután kapott lábra élénk közvita, hogy az elmúlt időszakban számos politikust, üzletembert és futballklubvezetőt sújtottak letöltendő szabadságvesztéssel. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben kétszázezer, 2013-ban 220 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot a börtönkörülmények miatt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."