Késő pénzükért tüntettek a szatmári gazdák

A csőd szélére sodorja a tejtermelő és állattartó gazdákat a támogatások késése egész Romániában.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Túlélésükért küzdenek a gazdák. Fotó: presasm.ro
Túlélésükért küzdenek a gazdák. Fotó: presasm.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. augusztus 24., 12:31
0 hozzászólás. 

Utcára vonultak a gazdák a hét elején Szatmárnémetiben, az ellen tiltakozva, hogy két hónappal késik a tejtermelésért és az állattartásért járó európai uniós támogatások kifizetése. Ez a gazdákat az anyagi csőd szélére sodorja.

A tejtermelők egyébként is válságos helyzetben vannak a tejkvóta eltörlése miatt, az elmúlt három évben mintegy 60 százalékkal csökkent a fejőstehén-állomány, ami alig 800 ezer darabot jelent – tudósít az Erdélyi Magyar Televízió.

A Szatmárnémetiben megtartott tüntetésen a gazdák többek között azt kérték, hogy az állam időben utalja a szubvenciókat, és hogy időközben ne változtassák a szabályzatot. A gazdák a prefektusi hivatalba, a kormány területi képviselőjéhez is letették a kérésüket, a tüntetés napján néhányan már meg is kapták a támogatás egy részét.

Radu Bud, Szatmár megye prefektusa az Erdély TV-nek úgy nyilatkozott, a papírmunka aprólékossága és a romániai informatikai rendszer nehézségei okozzák a késést. A támogatásokat eredetileg június 15-éig kellett volna kifizetni büntetés nélkül, ám ezt a határidőt szeptember 30-áig kitolta az EU.

A termelők azt is kérték, hogy a kormány tiltsa meg a külföldieknek a termőföldek vásárlását. Jelenleg ugyanis egy holland szervezet kimutatása szerint a romániai földek 40 százaléka külföldi kézben van.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."