Országos » Gazdaság

Romániában él a legtöbb szegény

Az európai országok közül nálunk a legmagasabb a mélyszegénységben élők aránya.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

A romániaiak több mint egyharmada mélyszegénységben él. Illusztráció: ziaruldearges.ro
A romániaiak több mint egyharmada mélyszegénységben él. Illusztráció: ziaruldearges.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. augusztus 25., 15:24
0 hozzászólás. 

Minden harmadik romániai – egészen pontosan a lakosság 37,3 százaléka – a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatával él, írja összegzésében a Népszabadság Online, az Eurostat felmérésére hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy a lakosság ezen százaléka súlyosan nélkülöz, és vagy alacsony munkaintenzitású háztartásban vagy a relatív szegénységi küszöb alatt él, így háztartásaikban a jövedelem nem éri el az országos átlag 60 százalékát.

Az Eurostat összesítése szerint az uniós csatlakozás, vagyis 2007 óta a románok szegénységi rátája 47-ről 37,3 százalékra csökkent, a területtel foglalkozó civil szervezetek szerint azonban az adatok nem tükrözik a problémák valós mélységét.

Te melyik kategóriába tartozol?

 

A román statisztikai intézet szerint a háztartások 32,8 százaléka tavaly nem tudta fedezni a kiadásait a bevételeiből, 36 százalék elmaradt a rezsivel, 16,7 százalék pedig a villanyszámla kifizetésével.

Egyre többen kénytelenek felélni a tartalékaikat (6,8 százalék nyilatkozta ezt) vagy pénzt kérni rokonoktól (17,6%), másodállást vállalni (9%). Csupán minden hatodik család utazott el legalább egyhetes vakációra, és minden harmadik engedhette meg magának, hogy új ruhát vásároljon. Mozira, színházra 10, könyvre 15 százaléknak futotta.

Vannak az országban kisebb-nagyobb gócok, ahol a mélyszegénység százszázalékos. Az ilyen, akár több településre kiterjedő részeken senkinek nincs munkája, az egyetlen megélhetési forrás a háztáji gazdaság, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés pedig minimális, holott nem feltétlenül elszigetelt vagy romák által lakott településekről van szó – fejtette ki a NOL.hu-nak Koreck Mária antropológus.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a szegénység a legtöbb esetben iskolaelhagyáshoz vezet, ez pedig azt jelenti, hogy a gyerekek kilátásai sem jobbak a szülőkénél.

Szerintük a szegénységgócok felszámolásában segíthet, hogy az Európai Unió lehetővé tette olyan integrált projektek létrehozását, amelyek kiterjednek a munkahelyektől a lakhatáson és az iskolán át az élet minden területére egy adott közösségben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."