Még nincs végeredmény, de Dragnea már spanolna

A szavazatok 99 százalékát már feldolgozták, a PSD elnöke elképzelhetőnek tartja az RMDSZ-szel való együttműködést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

00-nezikazeredmenyt-01
Várják az eredményt, fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2016. december 12., 10:38
0 hozzászólás. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorjelöltjeire a szavazók 46,09%-a, képviselőjelöltjeinek listáira pedig 45,9%-a voksolt – derül ki a 99%-os feldolgozottságú adatokból. Ezek értelmében a Nemzeti Liberális Párt szenátorjelöltjeinek a választópolgárok 20,26%-a, képviselőjelöltjeinek pedig 19,88%-a szavazott bizalmat.

A Központi Választási Iroda (BEC) honlapján feltüntetett adatok értelmében a harmadik helyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) végzett, amelynek szenátorjelöltjei a szavazatok 8,55%-át, képviselőjelöltjei pedig a voksok 8,49%-át szerezték meg.

Az RMDSZ a szenátusi listákra leadott szavazatok 6,28%-át és a képviselőházi listákra leadott voksok 6,29%-át kapta meg, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége pedig 6,07%-os, illetve 5,64%-os eredményt ért el.

Bejutott a parlamentbe a Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amelynek szenátorjelöltjeire a választópolgárok 5,34%-a, képviselőjelöltjeire pedig 5,06%-a szavazott a voksok 99%-os feldolgozottsága alapján.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elutasítja a koalíciót a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP), de már nem látja elképzelhetetlennek

az RMDSZ-szel való együttműködést.

„Előbb beszélünk az RMDSZ-szel való együttműködésről a párton belül, majd az ALDE-s kollégákkal együtt eldöntjük, hogy mi legyen a követendő út. Nincs szándékunkban koalíciót kötni sem a PNL-vel, sem az USR-vel, sem pedig a PMP-vel" — nyilatkozta vasárnap éjjel a párt băneasai székhelyén.

Vasárnap esti nyilatkozatában Kelemen Hunor RMDSZ elnök új társadalmi szerződésről beszélt többség és kisebbség között és a romániai magyarság erősebb parlamenti képviseletére számít a következő négy évben, mint a 2012-2016-os időszakban.

„Új társadalmi szerződésre van szükség a többség és a kisebbség között, hogy egyetlen magyar ember se érezze veszélyeztetve identitását, anyanyelvét, kultúráját. Biztonságban kell lennie a nemzeti és etnikai identitás valamennyi összetevőjének" — fogalmazott a szövetségi elnök.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."