Csak karácsony után jelöl miniszterelnököt Johannis

A kormányalakítási tárgyalások végén az államfő csütörtökön bejelentette, hogy csak az ünnepek után nevezi ki a kormányfőt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

iohannis
Klaus Johannis államfő Fotó: presidency.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. december 23., 11:26
0 hozzászólás. 

Az államfő jelezte, két párttól kapott javaslatot a miniszterelnök személyére vonatkozóan: a - parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező - Szociáldemokrata Párttól (PSD), és a mandátumok öt százalékával rendelkező Népi Mozgalom Párttól (PMP). Hozzátette: tudomásul vette, hogy a PSD körül kialakult egy többségi koalíció.

Klaus Johannis nem indokolta meg, miért halasztotta el a kormányalakítási megbízásról szóló elnöki rendelet kibocsátását. Annyit mondott: a következő napokban "megbeszéléseket folytat" a témáról, és a miniszterelnök jelölésére karácsony után kerül sor.

A PMP Eugen Tomac-ot nevezte meg jelöltként. A PSD körül kialakult koalíció pedig a muzulmán vallású, Romániában őshonos tatár kisebbségből származó Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a posztra csütörtökön. Ha kormányfővé választják, ő lesz Románia első női miniszterelnöke.

Liviu Dragnea, a PSD időközben házelnökké választott elnöke sajnálkozását fejezte ki a halasztás miatt, amelyet azonban - főleg Johannis többségi koalícióra tett megjegyzése miatt - nem elutasításként értékel.

Kifejtette: a december 11-i választások nyomán létrehozott szociálliberális koalíció fontosnak tartja, hogy még idén beiktassa az új kormányt, a parlament pedig felkészült arra, hogy a szükséges tennivalókat 48 órán belül lebonyolítsa.

A jelöltnek a kormányalakítási megbízástól számított tíz napon belül kell bemutatnia a kormányprogramot és a kabinet névsorát a parlamentben, kormánya beiktatásához pedig a bizalmi szavazáson meg kell szereznie a törvényhozók többségének támogatását.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."