Kormányellenes tüntetések országszerte, Csíkban is

Meddig törvényes a visszaélés, meddig van rendben a lopás? Kiborult a román bili. Udvarhelyen botrányos a csend.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tuntetes
Több városban is utcára vonultak. Fotó: agerpres.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2017. február 01., 10:32
0 hozzászólás. 

A szerda hajnalig tartó tiltakozás után ma délelőtt ismét gyülekezni kezdtek a fővárosi Győzelem téren az emberek. A news.ro hírportál szerint szerda délelőtt 1500-ra tehető a tiltakozók száma. Napok óta 30-40 ezer ember vonul utcára a fővárosban, az ország nagyvárosaiban is tömegek tiltakoznak a köztereken.

Akárcsak ma, a keddi megmozduláson részt vevők is a kormány által elfogadott közkegyelmi törvénytervezet, valamint a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás módosításáról szóló rendeletek ellen emelték fel szavukat, többek között azt skandálva, hogy: Dragnea, ne feledd, a te könyvedet is várjuk!, Vigyen el titeket a DNA!, PSD a vörös pestis. Ugyanakkor A demokráciában a tolvajok börtönben ülnek, El a kezekkel az igazságszolgáltatásról! feliratú táblákat emeltek a magasba.

Georgian Enache csendőrségi szóvivő szerint a megmozdulás során egyesek megpróbálták felfeszíteni a kormányépület kapuit, hogy tudjanak bejutni a belső udvarra. Bírságot nem róttak ki.

Hasonló tiltakozások voltak az ország más városaiban is: Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Nagyszebenben, Jászvásáron több ezren vonultak utcára. A legtöbb helyen szerda délutánra is tüntetéseket helyeztek kilátásba.

Johannis: gyásznap a mai

Kedd esti ülésén sürgősségi rendelettel módosította a Sorin Grindeanu vezette kormány a büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet. Emellett törvénytervezetet fogadott el a kabinet bizonyos bűncselekményekért kirótt büntetések, valamint a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedések közkegyelemben részesítéséről.

Klaus Johannis államfő Facebook bejegyzésében így reagált az eseményekre: Gyásznap a mai a jogállam számára, amelyre súlyos csapást mértek az igazságszolgáltatás, az igazság és a korrupció ellen folytatott küzdelem ellenségei.

Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) figyelmen kívül hagyta több millió szabad román állampolgár álmait és törekvéseit, azokét, akik korrupciómentes országban kívánnak élni.

Sürgősen megjelent a rendelet

Elfogadása után néhány órával, a keddről szerdára virradó éjszaka már megjelent a Hivatalos Közlönyben a Büntetőtörvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendelet.

A rendelet szövege értelmében a hivatali hatalommal való visszaélés csak abban az esetben minősül bűncselekménynek, ha az okozott kár meghaladja a 200.000 lejt.

A szolgálati visszaélésen ért személy hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – áll a rendeletben, amely azt is leszögezi, hogy „jogszabály kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása nem minősülhet hivatali visszaélésnek.

A rendelet értelmében a bűnpártolást nem büntetik, amennyiben azt „valamelyik családtag vagy legfeljebb másodfokú házassági rokon" követi el, illetve jogszabály kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása esetén sem.

A rendelet ugyanakkor törli a büntető törvénykönyv 298., a munkahelyi hanyagságról szóló cikkelyét, és módosít a büntető törvénykönyv 301. cikkelyének első, az érdekellentétre vonatkozó előírásán is.

A rendelet szövege szerint a Büntetőtörvénykönyv módosítására vonatkozó előírások a jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 10 nap után lépnek életbe.

Hargita megye területén egyelőre nem szerveznek tüntetést, legalábbis erre vonatkozó kérvényt nem adtak le a csendőrség székhelyén, tudtuk meg Suciu Gheorghe-től, a megyei csendőrség sajtószóvivőjétől.

FRISSÍTÉS: mégis lesz tüntetés, a telefonbeszélgetésünk után érkezett be hozzá a hír, Csíkszeredában 17.30-tól kezdődik a rendezvény, értesített szerda délután Suciu. Udvarhelyen egyelőre még nem adott le senki erre vonatkozó kérvényt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."