Idegen nyelv lesz a román

A következő tanévtől idegen nyelvként oktatnák 5-8 osztályban is a román nyelvet és irodalmat a magyar diákoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

stepbystep-25
Fotó:Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: HÍRÖSSZEFOGALÓ
2017. február 20., 16:04
0 hozzászólás. 

Nemrég ért véget az 5-8 osztályosok tantervére vonatkozó rendelet közvitája. Január 27-e és február 13-a között főként a pedagógusok, tanügyi szakemberek módosító javaslatait várta az oktatási tárca.

Az új módszerek szerint már nemcsak az elemiben, hanem 5-8-ban is idegen nyelvként, speciális tankönyvekből, főként a kommunikációra fókuszálva tanítanák a román nyelvet és irodalmat a magyar anyanyelvű diákoknak.

A román nyelv idegen nyelvként való oktatásáról tulajdonképpen már a 2011-es tanügyi törvény rendelkezett, de az alkalmazás módszertanát csak az elemi osztályok számára dolgozták ki, most készült el az 5-8 osztályosoké, és a középiskolák számára is még hátra van a könnyítés bevezetése.

A 2017-2018-as tanévben ötödik osztályt kezdő diákok lesznek a rendelet első haszonélvezői, mivel remélhetőleg nekik már nem kell egy drasztikus váltáson átesniük, ami a romántanulás módját illeti, amikor egyik osztályból a másikba lépnek.

Új tanterv, új képességvizsga

A tantervet Norel Mariana, a brassói Transilvania Egyetem Pszichológia és Oktatástudományi Karának professzora, akinek nevét tucatnyi román tankönyvről ismerhetjük, és Tódor Erika, a Sapientia egyetem docense, tanszékvezetője, kétnyelvűségpedagógiai szakértője dolgozta ki, magyar tagozatos iskolákban románt oktató tanárokkal együtt.

A közvitára beérkezett javaslatokat összesítik, Király András az RMDSZ oktatásügyi államtitkárának nyilatkozata szerint március elején meg is születhet a tantervet jóváhagyó kormányhatározat, ezután kezdődhet a tantervnek megfelelő tankönyvek megírása. A továbbiakban pedig a nyolcadik osztály végi képességvizsga követelményeit is az új tantervhez igazítják.

A magyar anyanyelvű diákok számára készített román tanterv mellett új módszertant dolgoztak ki az idegen nyelvek, matematika, fizika, kémia, biológia, történelem, földrajz, vallás, informatika, művészetek, a kisebbségek történelme, illetve a német illetve magyar nyelv és irodalom tantárgyak esetében is az 5-8 osztályosok számára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."