Kegyelmet adnának a korrupciónak is

A korrupciós bűncselekményekre is kiterjesztette a közkegyelmi tervezetet a szenátus jogi bizottsága.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

szenatus
Fotó:agerpres.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2017. május 04., 10:43
0 hozzászólás. 

A korrupciós bűncselekményekért szabadságvesztésüket töltő elítéltekre is kiterjesztette a szenátus jogi bizottsága a kormány által januárban kezdeményezett – még parlamenti vitán lévő – közkegyelmi törvény tervezetét.

Szerdai ülésén a bizottság a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorainak szavazatával törölte a korrupciós cselekményeket a közkegyelem hatálya alól kivont (főleg erőszakos) bűncselekmények listájáról.

A módosítást a Népi Mozgalom Pártjának szenátoraként politizáló Traian Băsescu volt államfő is támogatta arra hivatkozva, hogy a korábbi törvényekbe bele volt kódolva az illegális pártfinanszírozás, ezért az átmenet időszaka után most „új kezdetre", közkegyelemre van szükség a román közéletben, a politikusokat pedig fel kell szabadítani az ügyészek nyomása alól.

A jogi bizottságban az RMDSZ és a jobbközép ellenzék szenátorai a módosító javaslat ellen voksoltak.

A döntés hírére ismét korrupcióellenes tüntetők százai gyűltek össze a bukaresti kormány épülete előtt, ahol februárban százezrek demonstráltak a Btk. szigorának enyhítése ellen.

A Grindeanu-kormány a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva dolgozta ki közkegyelmi tervezetét, amely az év elején az első nagyszabású kormányellenes tüntetéseket kiváltotta, az ellenzék ugyanis azzal vádolta a szociálliberális kormánytöbbséget, hogy valójában a bebörtönzött korrupt politikusokat akarja kiszabadítani.

Sorin Grindeanu miniszterelnök Facebook-bejegyzésben határolódott el a parlamenti bizottság döntésétől, amelyet állítása szerint a kormány nem támogat. Grindeanu szerint a kormány a tervezet eredeti változatát támogatja, amely nem részesítette volna kegyelemben a korrupciós bűncselekményekért bebörtönzött elítélteket.

Késő este Liviu Dragnea, a PSD elnöke is azt írta közösségi oldalára, hogy elítéli a jogi bizottságban született döntést és nem támogatja, hogy a közkegyelmet a korrupciós bűncselekményekre is kiterjesszék.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."