A kormány már elfogadta az oltástörvény tervezetét

Tényleg megbüntetik a szülőket a tervezet szerint, aminek még át kell mennie a parlamenten ahhoz, hogy érvényes jogszabály legyen belőle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

oltasillusztracio
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. augusztus 10., 08:52
0 hozzászólás. 

Elfogadta a kormány szerdán az oltástörvény áprilisban kidolgozott tervezetét. Az adatok szerint eddig 8500 megbetegedést okozott a kanyarójárvány és 32 halálos áldozatot követelt – emiatt dolgozták ki az oltástörvényt.

A törvénytervezet szerint a gyerekek bölcsődei, óvodai vagy iskolai beíratásához oltási bizonylatot kell mellékelni, vagy háziorvosi igazolást arról, ha valamely vakcina beadása ellenjavallt.

Azok a szülők, akik ellenzik az oltást, írásos nyilatkozattal akadályozhatják meg a törvényben megszabott kötelező vakcinák beadását. Ha az oltás egészségügyi okokból ellenjavallott, akkor a megyei oltási bizottságtól kell kérni erről igazolást, a bizottság orvosokból, pszichológusokból és a tanfelügyelőség képviselőiből áll.

Ha egy tanintézmény beiratkozáskor törvényszegést tapasztal, értesítenie kell a megyei bizottságot, ezután a testület megpróbálja meggyőzni az oltás szükségességéről a szülőket, és ha nem sikerül, értesíti a gyermekvédelmi hatóságokat.

A szülőt az első kihágás esetén 500 és 1000 lej közötti bírsággal büntetik, de ha így sem sikerül jobb belátásra bírni, a büntetés 10 000 lejig terjedhet. Hasonló összegű bírságokra számíthatnak mulasztás esetén az orvosok és az állami intézmények képviselői is.

A törvénytervezetet a parlament mindkét házában el kell fogadni ahhoz, hogy érvénybe lépjen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."