Súlyos gondok vannak még mindig a tűzvédelemmel

Szombaton haláleset volt egy öregotthonban keletkezett tűzben. Az épületnek nem volt tűzbiztonsági engedélye. Elméletileg már büntetik.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tuzoltok
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2017. október 02., 10:44
0 hozzászólás. 

Majdnem két évvel a Colectiv-tragédia után újabb súlyos tűzeset volt Bukarestben. Szombaton reggel egy öregotthonból több mint harminc személyt ki kellett menekíteni, 19-en füstmérgezéssel kerültek kórházba, egy személy pedig meghalt.

Az esetet másnap Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem (DSU) vezetője nagyon súlyosnak ítélte azt, hogy tűzbiztonsági engedély nélkül működött egy öregotthon, ahol mozgásukban korlátozott embereket láttak el.

Arafat elmondta: a kérdéses bukaresti ingatlan eredetileg lakóháznak épült, majd ifjúsági szállóvá alakították, és ez év szeptemberében ismét megváltoztatták rendeltetését: öregotthont létesítettek benne, anélkül azonban, hogy beszerezték volna a katasztrófavédelemtől a szükséges tűzbiztonsági engedélyeket.

"Nagyon súlyos, hogy az ISU szakvéleményének kikérése, az engedély beszerzése nélkül helyezzen el valaki egy ilyen helyen mozgásukban korlátozott időseket, akik önállóan ki se tudnak menekülni" – vélekedett Arafat.

Mától büntet(het)nek

Október elsejétől megszűnt a türelmi idő az épületek tűzbiztonsági engedélyének beszerzésére. A törvény értelmében 20.000 és 50.000 lej közötti bírság szabható ki azon - újonnan épített, vagy rendeltetése megváltoztatása érdekében átalakított - épületek tulajdonosaira, amelyeket tűzbiztonsági engedély megléte nélkül kezdjenek el használni.

Ha a tűzbiztonsági feltételek súlyosan sérülnek, a katasztrófavédelmi felügyelőségeknek jogukban áll leállíttatni a veszélyesnek nyilvánított épületben folyó tevékenységet. Ezt az intézkedést a tűzbiztonsági engedély meglététől függetlenül foganatosíthatják.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."