A kormány a munkavállalók nyakába sózta a járulékokat

Megtörtént, amire számíthattunk: ezentúl a munkavállaló fizeti a járulékokat. Nagy bonyodalmak elé nézünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

nyugdijhusvetra
Januártól még többet számolgatunk. Fotó: illusztráció.
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. november 09., 10:02
1 hozzászólás. 

A kormány szerdai ülésén módosította az Adótörvénykönyvet, az elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében kiterjesztik az 1%-os jövedelmi adórendszert azokra a kis- és középvállalatokra is, amelyek évi jövedelme 500.000 és 1.000.000 euró között van, és amelyek jelenleg 16%-os profitadót fizetnek.

A rendelet két százalékponttal csökkenti a kötelező társadalombiztosítási járulékokat, illetve kilencről háromra korlátozza a járulékok számát, mégpedig egészségbiztosítási járulék (CASS) és nyugdíjbiztosítási (CAS) járulék, amit a munkavállaló nevében fizet a munkáltató, illetve a munkabiztosítási járulék, amit a munkáltató fizet. Ugyanakkor bizonyos munkakörökre 4, illetve 8%-os többlet nyugdíjbiztosítást kell befizetni.

A rendelet 10%-ban határozza meg az egészségbiztosítási járulékot. A jogszabály szerint a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, a gyermeknevelési szabadságon lévőknek, más állami támogatásból élőknek nem kell egészségbiztosítási járulékot fizetniük. A rendelet bevezeti a munkáltató által fizetendő, 2,25%-os munkabiztosítási járulékot, továbbá 16%-ról 10-re csökkenti a jövedelemadót.

Jövőre emelkedik a gyermekgondozási díj és a nyugdíj értéke, a szerdán elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 2018 elejétől 1.233 lej helyett 1.250 lej lesz a legalacsonyabb gyermekgondozási díj értéke.

Ezentúl nem az országos minimálbérhez viszonyítják a gyed mértékét, hanem a szociális referenciamutató (ISR) alapján számolják ki. A sürgősségi kormányrendelet szerint 2018. július 1-jétől a legalacsonyabb nyugdíj értéke 640 lejre emelkedik az eddigi 520 lejről, a nyugdíjpont értékét pedig 1.000 lejről 1.100 lejre emelik.

Ezek az intézkedések csomagban érkeznek a magánnyugdíj alaphoz való hozzájárulás 5,1%-ról 3,7%-ra való csökkentésével, ami azonban nem fogja befolyásolni a hozzájárulás jelenlegi értékét. A kormány magyarázata szerint a ma befizetett összeg jövőre is legkevesebb ugyanannyi lesz, az arány csökkentésére a bruttó bér 20 százalékos emelése miatt van szükség.

Tegnap este mintegy száz ember tüntetett Bukarestben a kormány épülete előtt. Az euró árfolyama az intézkedések bejelentése utén azonnal megnövekedett. 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
breni
2017-11-09 13:42:20
aki eddig fontolgatta az elvandorlast vagy a kulfoldon valo munkavallalast,ellhelyezkedest..az mar dontott,aki meg nem..az mar fontolgatja. akinek megvan a lehetosege,minden az mellett szol,hogy vegye az iranyt kifele.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."