Egy év után megszületett a napszámostörvény

Kedden a Képviselőház megszavazta a napszámostörvény tervezetét, melyet egy évvel ezelőtt (2010. Április 20-án) nyújtott be Derzsi Ákos érmelléki képviselő háromszéki kollégájával, Édler Andrással közösen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 30., 14:05
0 hozzászólás. 


A napszámostörvény a magyarországi mintájára készült, tájékoztatott Derzsi Ákos. A lényege, hogy az életbe lépéstől kezdve bármely jogi személy alkalmi munkára, akár egyetlen napra is foglalkoztathat 16 évnél idősebb személyeket, munkaszerződés nélkül. Derzsi szerint ez a törvény a feketemunka ellen szól, hiszen a cégeknek ezáltal lehetőségük van hivatalosan fizetni a napszámosokat.

Egy évben ugyanazon munkáltatónál egy bizonyos személy nem dolgozhat napszámosként többet 90 napnál. Naponta maximum 12 órát lehet elszámolni, a kiskorúak esetében pedig hat órát. Óránként a munkáltató nem adhat kevesebbet 2 lejnél és többet 10 lejnél. A béreket kötelező módon naponta ki kell fizetni, a munka végeztével, a nettó összegre pedig a cég 16 százalékos adót fizet le az államnak.

A tervezettel ellentétben nem lesz napszámos könyvecske, a munkáltatónál lévő speciális napszámosregiszterbe kell bevezetni az alkalmi munkavállaló adatait és ledolgozott óráit. Minden hónap 5-ig a regiszter kivonatát le kell adni a Területi Munkaügyi Felügyelőséghez.

A napszámosok bére után sem a munkáltató, sem az alkalmi munkavállaló nem fizet társadalombiztosítást, illetve egészségbiztosítást.

Bár az ellenzék most sem akarta, a törvényt végül 158 igen, 128 nem szavazattal és két tartózkodással elfogadta a Parlament alsóháza.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."